Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Μα γιατί έχουμε ενεργειακό πρόβλημα, αφού βάλαμε 1.626 αιολικά MW; (3)


Ορίστε... Έχουμε και πορτοκαλί συναγερμό. Ο χάρτης λέει ότι φυσάει, και για κάποιο λόγο τα 1.620 αιολικά μεγαβάτ που κομπάζει η ΕΛΕΤΑΕΝ προσφέρουν αυτό που λέω τόσο καιρό ότι προσφέρουν: Τίποτα (αλλά πληρώνονται και απαιτούν μαζούτ). Βέβαια, με την ΟΤΣ στα ...€400, τα €100 κατάφεραν να
είναι οικονομικά, αλλά δείτε την προηγούμενη ανάρτηση γιατί και αυτό είναι παραπλανητικό.


Με όσα γίνονται, η  αμηχανία και ο φόβος θα αντικατασταθούν από απόγνωση και από οργή. Μπορεί το ήδη ασταθές σύστημα να διαλυθεί από τις τράπεζες, ή από την ΔΕΗ. Ή από κάτι άλλο. Πολλοί θα αναρωτιούνται "μα πώς φτάσαμε έως εδώ" και ενώ το έχω γράψει, η συμπεριφορά των ενεργειακών τρωκτικών είναι ενδεικτική του "πώς φτάσαμε έως εδώ".

Διακομματικοί αλλά πασοκογεννημένοι.   Έβαλαν στην μισθοδοσία τους, έμμεση και άμεση ορδές υπαλλήλων διευθυντών και συνδικαλιστών στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΠΕΧΩΔΕ και την ΔΕΗ. Έκαναν "φίλους" και εξασφάλισαν μελλοντική απασχόληση σε διορισμένους τραπεζοϋπαλλήλους σε ημικρατικές, και όχι μόνο, τράπεζες. Χρησιμοποίησαν τα ΜΜΕ (μερικοί ελέγχουν ΜΜΕ) για να πιέζουν και να παραπληροφορούν. Τάϊσαν και αγόρασαν μπλουζάκια για ηλίθια βλαμμένα λιγούρια που παρίσταναν τους οικολόγους, να παπαγαλίζουν παραμύθια.

Ανάγκασαν το Κράτος να δανειστεί λεφτά και να κάνει βλακώδη έργα τα οποία και μάσησαν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο χυδαία ή ανταποδοτικά. Για όλα λάδωναν, έμμεσα ή άμεσα. Τα έργα αυτά, και το μαύρο χρήμα που έβγαλαν, τα χρωστάμε.

Αυτοί οι "κύριοι" κατέστρεψαν την ΔΕΗ (και δεν είναι όλοι εικονιζόμενοι στο πάρτυ). Αυτοί μπλόκαραν τον λιθάνθρακα. Σε αυτούς χρωστάμε την ενεργειακή φτώχεια, και μεγάλο κομμάτι της οικονομικής φτώχειας και το μεγαλύτερο κομμάτι της διαφθοράς.


Αλλά, στην δυστυχία μας, τουλάχιστον αποκαλύπτεται η τελευταία τους απάτη με τις ΑΠΕ. Πιέζουν και σκούζουνε για επιδοτήσεις. Και άλλες επιδοτήσεις. Να ακριβύνει το ρεύμα για να μην φαίνονται. Να μπορούν να ξεπλύνουν λεφτά μεταπωλώντας άδειες αφορολόγητα, για να έρχονται Ισπανοί, Γάλλοι, και Γερμανοί να εισπράττουν από τον φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ και τα δικαιώματα άνθρακα.
Κομπάζουν για τα 1.620 αιολικά μεγαβάτ. €2 δις έχουν κοστίσει, τουλάχιστον, με τα έργα υποδομής. €2 δις που θα αποπληρωθούν από ρεύμα που θα πληρώνουμε τριπλό, και δεν θα το έχουμε. Μια λιγνιτική μονάδα 162 MW δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε από 1.620, ούτε από 162.000 αιολικά μεγαβάτ. 1.620.000 αιολικά μεγαβάτ, από μόνα τους, δεν φτάνουν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε το Παγκράτι. Ούτε ένα μηχανουργείο στον Πειραιά. Εκτός εάν αυτά ηλεκτροδοτούνται μόνο όταν φυσάει σταθερά, και εφ' οσον δεν ψηθεί το δίκτυο.


Σε όσους εσάς κόψατε Πρωτοχρονιάτικη πίτα, να ευχηθώ επείγον νοσοκομείο με ηλεκτροδότηση από αιολικά;   Και τότε θα πω "Ἔστι Δίκης ὀφθαλμός".   Καλή χώνεψη.   Οι φωτό είναι από το πάρτυ, και μεγαλώνουν με κλικ.

3 σχόλια:

nikos είπε...

με αυτά τα €2 δις που έχουν κατασκευαστή τα 1.620 αιολικά μεγαβάτ αέρα ... είχαμε λύσει προ πολλού το πρόβλημα...
Δοξάστε τους τώρα Παπαδες και μητροπολίτες στης εκκλησιές σας ... όλοι τους έχουν ονοματεπώνυμα ελληναδικα !!!....και να βρίζετε τους Γερμανούς ..μπας και εκτονωθείτε χιχχι

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΜΗΠΩΣ, ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΙΟΛΙΚΟΙ?

archaeopteryx είπε...

Α πα πα πα πα! Τι είναι αυτά που λες...