Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Οι καλές ΑΠΕ, τα τσιμπούρια και οι αιμορροΐδες


Διαβάζοντας ανακοινώσεις διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης αιολικών σε αυτή η την άλλη περιοχή, βλέπω ότι ακόμα και άνθρωποι που δεν θέλουν φουρφούρια στην γειτονιά τους, λένε "καλά είναι, αλλά όχι τόσα πολλά, ή όχι πάνω από το κεφάλι μου".

Μπορεί να ακούγομαι απόλυτος, αλλά δεν υπάρχουν καλές ΑΠΕ, δηλαδή όχι για βιομηχανική παραγωγή ρεύματος.Και θα ξαναπώ γιατί:

Για το κόστος, τόσο αρχικό (ανα εγκατεστημένο κιλοβάτ), όσο και κόστος ρεύματος ανά κιλοβατώρα, όχι μόνο δεν συμφέρουν (είναι δηλαδή πανάκριβες) αλλά κυρίως δεν αξίζουν τον κόπο, δηλαδή δεν παράγουν ρεύμα.  Όχι με το τρόπο που θέλουμε το ρεύμα:  Κάνει κρύο, ανάβει το καλοριφέρ. Κάνει ζέστη βάζουμε το κλιματιστικό. Έχει παγωτά το περίπτερο όλο το καλοκαίρι.  Σε κάθε περίπτωση, ΑΠΕ μπορούν να συνυπάρξουνν αλλά ΠΟΤΕ, και ΠΟΤΕ μέχρι τώρα, τα τελευταία 10-20 χρόνια δεν υποκατέστησαν σημαντική ποσότητα συμβατικού καυσίμου, ή πραγματική θερμική μονάδα.  Μπορούμε να λέμε ότι έχουμε 5.000 αιολικά μεγαβάτ,
 και 5.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ, μπορούμε ακόμα να λέμε ότι θα ηλεκτροδοτούμε όλη την Ελλάδα με αυτά, η θα γλυτώνουμε εκατομμύρια τόνους CO2, αλλά αυτές είναι θεωρητικές, παραπλανητικές, και ψευδείς δηλώσεις.  Με 5+5=10 εγκατεστημένα GW από ΑΠΕ, πάλι θα χρειαζόμαστε 5.000 συμβατικά θερμικά μεγαβάτ.  Με άπειρη διασύνδεση, και άπειρα διασυνδεδεμένα υδροηλεκτρικά και χωματουργικά, ίσως καταφέρουμε 15% υποκατάσταση συμβατικού καυσίμου, ίσως 20%, αλλά με τι κόστος!  Με υπερτριπλασιασμό τριπλασιασμό δεσμευμένων κεφαλαίων και υπερτριπλασιασμό του κόστους του ρεύματος. ΤΟΣΟ απλά. (Και αφήνω έξω τα αισθητικά, τις βιοποικιλότητες, τα τουριστικά, τα πληθωριστικά κλπ).

Είναι ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ τόσο άχρηστες;  Βεβαίως και όχι. Οι ΑΠΕ δεν είναι άχρηστες όπου αντέχεις να μην έχεις αδιάλειπτο ρεύμα. Όπου το στοχαστικό ρεύμα είναι ανεκτό, όπως σε κότερα, σε φόρτιση κινητών σε αυθαίρετο στην ερημιά.  Ή εάν ζεις στην Γαύδο, το καλοκαίρι, εκτός δικτύου, και κάποιος πλούσιος θείος σου χαρίσει  τα φ/β. Εάν δεν σου τα χαρίσει, είναι ευκολότερο και φθηνότερο να ζεις χωρίς ρεύμα.

Οι ΑΠΕ επίσης δεν είναι άχρηστες, σε ηλεκτροπαραγωγή δικτύου, εάν είσαι σε μέρος που φυσάει πολύ και συνέχεια, δίπλα σε υπάρχοντα υδροηλεκτρικά, με υπάρχον νερό.  Αλλά και σε αυτή την αντλησιοταμίευση, στοιχηματίζω το πληκτρολόγιό μου είναι φτηνότερο να έχεις λιγνιτικά με 20% παραπάνω ονομαστική ισχύ, να τα λειτουργείς σταθερά, και να αντλείς νερό εκτός αιχμής, από το να βάλεις αιολικά. Το να συνδέσεις την Μυτιλήνη ή την Ικαρία για αντλησιοταμίευση στην Ευρυτανία, είναι καλό ΜΟΝΟ για αυτόν που πουλάει τα καλώδια.  Και αυτό που κάνουν στο Αποπηγάδι, μάλλον κάτι σαν αυτό που έκαναν στην διπλανή Κάντανο μοιάζει.

Εάν έβαζες τους Ικαριώτες να πληρώσουν την διασύνδεσή τους, θα προτιμούσαν 1000 φορές, από οικονομικής άποψης, να μείνουν με αυτό που έχουν. Εάν διασυνδέσεις την Ικαρία και μοιράσεις το κόστος σε όοοολους τους Έλληνες, δεν θα κακοφανεί στους Ικαριώτες, αλλά εάν το κάνεις σε 5-6 νησιά,  ζήτω που καήκαμε στην τιμή της κιλοβατώρας. Εάν είσαι Ικαριώτης και έχεις να επιλέξεις μεταξύ ηλεκτροδότησης μόνο από γεννήτρια, ή από συνδυασμό γεννήτριας και ΑΠΕ, ΜΟΝΟ εάν έχεις πολλά λεφτά για πέταμα θα προτιμήσεις το δεύτερο (εκτός εάν φυσικά κάποιος άλλος σου χαρίσει τις ΑΠΕ).

Μετά την πρώτη ανακοίνωση για αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (που δεν είναι μία αύξηση, αλλά τρεις:  στο ρεύμα, υπέρ ΑΠΕ και χαράτσι στον λιγνίτη υπέρ ΑΠΕ), οι μάσκες έπεσαν.  Θέλετε ΑΠΕ;  200-300% πάνω το ρεύμα (240% είπε προχτές η McKinsey στον ΣΕΒ).  Η προχθεσινές αυξήσεις είναι ΜΟΝΟ η πρώτη δόση, με την θεωρία "στον βάζω λίγο λίγο μέσα να μην το καταλάβουν οι αιμορροΐδες σου"


Έτσι, και μόνο από τεχνικούς και οικονομικούς λόγους, η συνύπαρξη ΑΠΕ για μεγάλης κλίμακας ηλεκτροδότηση είναι αποδεδειγμένα ανά την υφήλιο ατελέσφορη και ακριβή. Από την Γερμανία που με 25.000 αιολικά μόλις που καταφέρνει να καλύψει το 6,5% της ζήτησης (και χωρίς να το έχω δει, υποκαθιστά μάλλον λιγότερο από 5% συμβατικών καυσίμων), μέχρι τα Falklands που ξεκίνησαν δήθεν για 40% κάλυψη των αναγκών (Γερμανική διαφήμιση), τώρα λένε ότι συμβάλλουν σε 13-23% της ηλεκτροδότησης αλλά υποκαθιστούν καύσιμα μόνο κατά 4-8%. Το ψέμα σε όλο του το μεγαλείο: 40%, 18%, 6%.   Το ποσοστό 6% το έχει προαναγγείλει η Ε.ΟΝ:


Μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι θέλουμε στους ηλίθιους, αλλά, αμερικανιστί, money talks, bullshit walks, και στα αιολικά λαμόγια θα έλεγα start walking, αλλά τώρα κρύβονται πίσω από τα φουστάνια του Ράϊχενμπαχ. Κοινώς δοσίλογα λαμόγια. Σύγχρονοι μαυραγορίτες λαδέμποροι.  Είμαι σίγουρος ότι και τα τσιμπούρια κάτι χρήσιμο θα κάνουν στο οικοσύστημα.

Κατά τα λοιπά, πολύ θα ήθελα να σας γράφω από ένα καλυβάκι με 2-3 φ/β στην ταράτσα για το λάπτοπ, από την Γαύδο... Διάολε... Συμβιβάζομαι και χωρίς λάπτοπ...

9 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αυτό που έγραψα σε προηγούμενο post, ότι ... Οι ΑΠΕ "κακές" αυτές-καθαυτές δεν είναι, όπως και ένα κοφτερό μαχαίρι.
Ο τρόπος που θα τις χρησιμοποιήσεις μπορεί να είναι "κακός", όπως και το κοφτερό μαχαίρι.
...
"δίκην αγαθού ανδρός" αυτό εννοούσα.

Με τη λογική όμως που πλασσάρεται, οποιαδήποτε πηγή ηλ. ενέργειας έχουμε μπορούμε να την "κολλάμε" στο "δημόσιο" (πλέον) δίκτυο και να επιδοτούμαστε διπλά και τρίδιπλα.
Αν μη τι άλλο η παραπάνω λογική είναι σπατάλη πόρων γιατί δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ο συνολικός βαθμός απόδοσης όλων των διάσπαρτων συστημάτων.

Εν κατακλείδει, όταν ανέβω στο μιτάτο του παππού θα βάλω στη στέγη του ένα μίνι Φ/Β με μερικές μπαταρίες lead-acid ξηρού τύπου για να βλέπω TV, να φορτίζω το κινητό, (αν έχει σήμα και έχω λεφτά για κάρτα) και να φωτίζομαι με μια λαμπίτσα φθορισμού.

Αυτό μακροσκοπικά λέγεται ορθή αυτόνομη χρήση ενός ΑΠΕ.

Δείτε την παρακάτω ταινία:

Το κάλεσμα του βουνού

και θα καταλάβετε!

archaeopteryx είπε...

την έχω δει την ταινία, ελπίζω να μην τους αλαλλιάσουν σε φτερωτές...

Λάμπες θυέλης πετρελαίου, πολύ πιο φτηνές... (μυρίζεις σαν ρέγγα το πρωί όμως εκτος αν βάλεις παραφίνη)

spiral architect είπε...

Η λάμπα είναι για backup!

Αυτό που δεν θα ξεχάσω οπωσδήποτε ανεβαίνοντας στη Νίδα είναι την ... έμορφη πατρόνα.
(το Φ/Β έπεται!)

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ... ¨ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ¨!!!!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
@katalytikos

spiral architect είπε...

Τα παπαγαλάκια αρχίζουν να φεύγουν από τη "γραμμή"!
Ένας μήνας στην κατάψυξη σε κάνει ξεφτέρι.
(το ξέρεις το ανέκδοτο με τον παπαγάλο?)

archaeopteryx είπε...

Η Fukushima Spiral... Φαντάσου να πρέπει να πεις σε 1.000.000 Πράσινους χαχόλους ότι δεν μπορείς να υποκαταστήσεις 5.000 πυρηνικά μεγαβάτ με... ανεμοδούρια.

George Mantjoros είπε...

Μήν γελάτε... κινδυνευουμε σοβαρα από τά τσιμπούρια λογω κλιματικής αλλαγής.
http://sagini3.blogspot.com/2011/05/blog-post_03.html

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LlnInNaT9ek#!

Ανώνυμος είπε...

Ο καθηγητής Reiter του ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας βρήκε το αντίθετο για τα τσιμπούρια, η αύξητη τους οφείλεται στην ερήμωση της υπαίθρου, την αύξηση των ξενιστών, των τρωκτικών, και καμία σχέση δεν έχουν αυτά με την υπερθέρμανση.

Οταν όμως πρέπει να βρεις σχέση με τα κλιματικά για να πάρεις την χρηματοδότηση της μελέτης, ε θα την βρεις τη σχέση.

Για τις αιμορρόιδες δεν ξέρω, αλλά δεν θα με εξέπλησσε καμία μελέτη. Οχι μετά από αυτήν που είδα ότι μια άνοδος 1,5 βαθμών στην μέση θερμοκρασία θα αυξήσει την.... εγληματικότητα. Και δεν σκέφτηκε κανένας μαλάκας να αναρωτηθεί γιατί κράτη όπως η Σινγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Ινδία, κλπ, δεν έχουν περισσότερη εγκληματικότητα από την Γερμανία παρά το θερμότερο κλίμα.

Η εν ψυχρώ παραβίαση της κοινής λογικής είναι εξοργιστική. Τελικά μόνο με στελιάρι θα ξεμπλέξουμε με δαύτους. Να το δείτε αυτό.

Kaymakchalan