Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μόνο για λίγους πλούσιους


http://www.independent.co.uk/environment/green-living/government-subsidy-cut-pulls-plug-on-solar-panels-2377407.html  και ελπίζω να μην θέλετε μετάφραση... "για λίγους πλούσιους" χαχαχάαα.

Ναι, το βλέπω στην πιάτσα, και στην επαρχία. Έχουν κινητικότητα τα φωτοβολταϊκά. Λεφτά για τον κοσμάκη. Έτσι ήταν και οι μετοχές και τα αμοιβαία το 2000. Φούσκα.

Αν βάλουν φωτοβολταϊκά 30.000 άτομα σε πληθυσμό 3.000.000 καταναλωτών ΔΕΗ, θα πληρώνουν οι πολλοί το κέρδος των λίγων (και του Γερμανού εξαγωγέα φωτοβολταϊκών, συν έξοδα εγκατάστασης, αμοιβή τραπέζης κλπ).  Για να βγάλουν από €7.000 κάθε ένας από τους 30.000 (σύνολο €210 εκατομμύρια), θα πληρώσουν από €70 ο καθένας όλοι οι υπόλοιποι (που δεν θα είναι 70, αλλά 140+, για το κέρδος του εξαγωγέα, του εμπόρου, της τράπεζας κλπ κλπ.  Και εάν αντί για 30.000 βάλουν τέτοια πράγματα 300.000, ο λογαριασμός για τους υπόλοιπους θα είναι στα €700...(ή στα €1.400).  Αυτό είναι όσο αναπτυξιακό όσο οι λοταρίες σε ζωοπανηγύρεις, το μπαρμπούτι, και ο παπάς. Και αυτά έχουν ...θέσεις εργασίας.

Η αλήθεια είναι ότι για 4-5 μήνες τον χρόνο, η μεσημεριάτικη ηλεκτροπαραγωγή από φ/β συμπίπτει με την ζήτηση αιχμής, αλλά και πάλι, τα νούμερα δεν βγαίνουν, και νομοτελειακά, θα κοπούν οι επιδοτήσεις, και όπως έχουμε εμπεδώσει στην Ελλάδα, δεν θα τους ενοχλήσει καθόλου να κοπούν και ...αναδρομικά.  Ελπίζω να μην έχετε δώσει και τίποτα προσημειώσεις στο ακίνητο... Και μην πείτε ότι δεν το λέω εδώ και καιρό...

Φυσικά, όλα τα χαζά μου επιχειρήματα θα πάνε περίπατο εάν γίνει το Project Helios. Ή εάν μπούνε τα αιολικά του χάρτη της φρίκης (ή πάνω δεξιά).  Εντελώς μπακάλικα, εάν ο τζίρος της ΔΕΗ είναι σήμερα €5 δις, θα γίνει ...€10 ή €15 δις. Διπλή ή τριπλή τιμή στο ρεύμα.  Αυτό μας κάνει €3.300-€5.000 ανά καταναλωτή.  Τον χρόνο, για 15 χρόνια -- μην ακούτε 25... Εεεε... σιγά την ζημιά...


Και, μια που είμαι στα φωτοβολταϊκά, θα είδατε την "διαφήμιση" στην "Ν" για τα φ/β της Apple. Η "Ν" το ψιλολέει ότι η Apple ...εκβιάστηκε από την Greenpeace! Πλασιέ η Greenpeace. Η φωτό του άρθρου βέβαια δεν δείχνει φ/β, αλλά καθρέφτες για ηλιοθερμικό -- άσχετο, αλλά ωραία μπλε χρώματα.  Δείτε εδώ, για μια ...αμερικάνικη εκδοχή του θέματος.  Όποτε σας λένε για το πόσους τόνους CO2 θα γλυτώνουν αυτά ή αντίστοιχα έργα, να ξέρετε ότι σας δουλεύουν. Θεωρητικοί είναι οι τόνοι  CO2, Γερμανική προπαγάνδα.  Στην Αμερική αυτές οι δουλειές γίνονται για φοροαπαλλαγές (επειδή η Αμερική, παράγει ακόμα φωτοβολταϊκά, και η Apple είναι, ακόμα, πλούσια).

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περί υπερθερμάνσεως

Κάτι που φαίνεται δεν το έχει πιάσει κανείς ακόμη:

Στην πρόσφατη μελέτη BEST το γράφημα δείχνει την θερμοκρασία εδάφους της Γης να έχει κάνει άλμα ΔΥΟ βαθμών Κελσίου από το 1810.

Αυτοί που μας λένε ότι η άνοδος ενός βαθμού θα μας σκοτώσει, δηλαδή οι ίδιοι που πλασάρουν την BEST, και τις ΑΠΕ, δεν είδαν ότι ήδη έχουμε έυδοκιμήσει με άνοδο όχι 1, αλλά 2, ΔΥΟ ολόκληρων βαθμών!

Αχ παπαγάλε, θα σου βάλω μαϊντανό.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

"The feed-in tariff scheme, introduced 18 months ago, has been a huge success and has led to 100,000 households installing solar power."

Η μείωση αφορά μόνο τους ΙΔΙΩΤΕΣ. Οι ανεμογεννήτριες, δηλαδή Big Business, μένουν αλώβητες και επιδοτούμενες.

Η φράση "ένταση κεφαλαίόυ" αποκτά νέο νόημα.

Kaymakchalan

nikos είπε...

Ζούμε περίοδο τεράστιας οικονομικής ύφεσης και πτώσης παραγωγής ..και έρχεται η κυβέρνηση και αδρανοποιεί και καταστρέφει από την αγροτικό -παραγωγική διαδικασία στα 200.000 στρέμματα Αίσχος Αίσχος!

spiral architect είπε...

... Αυτό είναι όσο αναπτυξιακό όσο οι λοταρίες σε ζωοπανηγύρεις, το μπαρμπούτι, και ο παπάς. Και αυτά έχουν ...θέσεις εργασίας.

Καλοοοοό!

Ανώνυμος είπε...

Δες το παρακάτω link.
Θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο.
http://www.investinginenergy.gr/default.asp?pid=3&la=1
(ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΧΟΡΗΓΟΙ?????)

archaeopteryx είπε...

με Παπαρσένο κλπ, θα είναι υψηλού επιπέδου

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί ομιλητές έχουν άμεση σχέση με τους χορηγούς και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!!

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάστε την αβεβαιότητα που είχε μέχρι τώρα το επάγγελμα του αγρότη. Πλέον, δε σας νοιάζουν τα άστατα καιρικά φαινόμενα ούτε η απώλεια εισοδήματος από τη μειωμένη γεωργική παραγωγή ούτε η πτώση της τιμής στα γεωργικά προϊόντα. Εσείς θα μπορείτε να έχετε το [φωτοβολταϊκό] εισόδημά σας κάθε μήνα ξεκούραστα και σίγουρα.

archaeopteryx είπε...

Δεν είναι... ενιαίος ο κλάδος των φωτοβολταϊκών


Έξαλλοι είναι οι επενδυτές φωτοβολταϊκών με αυτό που είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του την Πέμπτη, ότι δηλαδή ο κλάδος των φ/β αποδέχεται μείωση στις ταρίφες. Ο υπουργός εννοούσε προφανώς τον ΣΕΦ, αλλά όταν λέει «ο κλάδος» είναι αλήθεια ότι πρέπει να αποσαφηνίζει τα πράγματα. Οι άνθρωποι του ΣΕΦ για παράδειγμα το είπαν ξεκάθαρα στη συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα: Εμείς δεν εκπροσωπούμε τους επενδυτές, αλλά τις εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν εξοπλισμό για φ/β. Προφανώς λοιπόν ο «κλάδος» δεν είναι ενιαίος, καθώς τα συμφέροντα κάθε πλευράς είναι διαφορετικά. Να σας πώ ένα παράδειγμα; Ακόμα και αν (που λέει ο λόγος) δέκα όλοι κι όλοι πολύ μεγάλοι επενδυτές εγκαταστήσουν μερικές χιλιάδες Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, οι εταιρείες εξοπλισμού θα μπορούσαν (πάλι που λέει ο λόγος) να κάνουν τη δουλειά τους. Αντίθετα, οι χιλιάδες μικρο (ή και μεγαλύτεροι) επενδυτές που θα μείνουν εκτός νυμφώνος δεν θα έχουν κάνει τη δική τους. Ή να το πάρουμε από την άλλη πλευρά: Αν γίνει (πάλι που λέει ο λόγος) ένα μπουμ και καλυφθεί ο εθνικός στόχος με υψηλές εγγυημένες τιμές και στη συνέχεια έχουμε "πάγωμα", οι επενδυτές θα έχουν κάνει τη δουλειά τους. Οι εταιρείες, πάλι, όχι...

Τώρα για τις ταρίφες, επειδή τα πράγματα με τις τράπεζες πάνε από το κακό στο χειρότερο ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και το πώς θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποψιάζομαι ότι δεν θα γίνει άμεσα καμία κίνηση από την πλευρά Παπακωνσταντίνου. Τι ταρίφες να μειώσει όταν «δεν υπάρχει σάλιο» στην αγορά…

Δεν είναι... ενιαίος ο κλάδος των φωτοβολταϊκών

nikos είπε...

Το HΛΙΟΣ “ καίει” την κυβέρνηση – Δεύτερο κατοχικό δάνειο!
Ἀναρτήθηκε στὶς 30 Ὀκτωβρίου 2011 ἀπὸ τὸν/τὴν filologos10
Rate This
Ανατριχίλα προκαλεί το άρθρο 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αναφέρεται στο πως θα εξοφληθεί το ελληνικό χρέος. Για πρώτη φορά ένα ελεύθερο (τυπικά τουλάχιστον) κράτος δέχεται να εκχωρεί όλα τα έσοδά του από ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ στους δανειστές του, να έχουν οι δανειστές του τον απόλυτο έλεγχο, την τιμολόγηση, την πώληση και την αγορά και να μην μπορεί ούτε μία κιλοβατώρα από αυτό το τεράστιο έργο να απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά!

Σε άλλες εποχές όποιος υπέγραφε τέτοιο κείμενο τον περίμενε το εδώλιο του δικαστηρίου με την κατηγορίας της απιστίας και της ζημίας ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βάρος του δημοσίου. Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Είναι η πρώτη φορά που ένα επενδυτικό πρόγραμμα αναφέρεται ονομαστικά σε ένα τέτοιο κείμενο ενδεικτικό της σημασίας και του βάρους που δίνουν οι Γερμανοί σε αυτή την επένδυση.

Η ακριβής διατύπωση του άρθρου 13 είναι η εξής: «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatisation revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».

Δηλαδή η Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το ΗΛΙΟΣ να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσό των 15 δισεκατομυρίων ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεσμεύει όλα τα μελλοντικά του έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων!

Και ποιος θα αγοράζει το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποιος θα πουλά το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποίου οι εταιρείες θα ωφεληθούν από την κατασκευή του έργου; Οι γερμανικές! Πόση ποσότητα ρεύματος θα απορροφάται από την διψασμένη ενεργειακά τοπική αγορά; Ούτε μισό watt!

Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για τη Γερμανία με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ότι παράγεται στην Γερμανία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα. Οι Γερμανοί θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις από την τράπεζα KfW και τα λεφτά που θα βγάζουν θα τα εισπράττουν πάλι οι … Γερμανοί.

Πρακτικά πρόκειται για ένα δεύτερο κατοχικό δάνειο: Οι Γερμανοί ζητάνε την έκταση, δανεική κι αγύριστη, την εκμεταλλεύονται, αποκομούν πολλαπλά οφέλη (φτηνή ενέργεια, έργο σε γερμανικές εταιρείες, επιδοτήσεις κλπ) και στην Ελλάδα μένει το αμφίβολο όφελος αποπληρωμής δανείων. Και λέμε αμφίβολο γιατί το πόσο θα πωλείται το ρεύμα θα καθοριστεί από τους Γερμανούς! Δηλαδή έχουμε τον δανειστή ο οποίος εκματαλλεύεται περιουσία του δανειζόμενου και πληρώνει όσα ο δανειστής θέλει! Τρελλό; Όχι, απλά αντεθνικό!

Μάλιστα έχει συσταθεί ειδική ομάδα στην Κομισιόν, η οποία έχει ως αντικείμενο το συγκεκριμένο project.

Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί 200 μέγαβατ ηλιακής ενέργειας και μέχρι τέλους 2011 μπορούν να αυξηθούν στα 500. Η ικανότητα παραγωγής της Γερμανίας σε ηλιακή ενέργεια είναι με 17 γίγαβατ πολλαπλάσια . Με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ Η ελλάδα θα παράγει ενέργεια αξίας 25 δισ. ευρώ.

Για να καταλάβετε την έκταση της κομπίνας ο ίδιος ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ που έχει εμπλακεί στο έργο (ο άνθρωπος και μόνο από αυτή την δήλωσή του σε γερμανικά ΜΜΕ δείχνει ότι είναι από τους Γερμανούς που αγαπούν και σκέφτονται την Ελλάδα) καταγγέλλει: «Και στην περίπτωση του ΗΛΙΟΣ αυτοί που κερδίζουν είναι οι κατασκευαστές των ηλιακών μονάδων δηλαδή γερμανικές και κινεζικές εταιρίες και όχι οι ελληνικές. Οι Έλληνες δεν θα έχουν κανένα κέρδος».

Κατόπιν αυτών, το άρθρο 13 μήπως θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας πρώτης εισαγγελικής έρευνας;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ανώνυμος είπε...

http://denplirono.wordpress.com/
Διαβαστε και οργανωθειτε μαζι για να αντιδρασουμε δυναμικα να σωσουμε ο,τι μας εχει απομεινει.