Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Παντέρμη Κρήτη


http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=24600&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

Κορασίδες και κοπέλια, μερικοί – λίγοι -- από εσάς φωνάζετε εδώ και καιρό. Άλλοι νομίζατε ότι καλή είναι η Πράσινη Ανάπτυξη, απλά δεν θέλετε «πολλά» ή «αλόγιστα» αιολικά. Να σας πω, ξανά τι είναι η Πράσινη Ανάπτυξη: Είναι εισβολή, κατάληψη χώρου και επιβολή χαρατσιού.

Θα καταστρέψει για πάντα τα βουνά σας (ή νομίζετε ότι θα ασχοληθεί κανείς να ξηλώσει τις σαβούρες όταν θα έχουν σαπίσει;) θα σας (και μας) ακριβύνει το ρεύμα (όταν δεν έχεις να φας, θα λες «πληρώνω τέλος υπέρ ΑΠΕ για να σώσω τον Πλανήτη που ζεσταίνεται»), θα καταστρέψει τον τουρισμό (για πάτε μια βόλτα στην Νότια Εύβοια να δείτε ομορφιές), και, ναι, όσο κι αν ακούγεται φτηνό, θα σας χαλάει την θέα και το κέφι. Για δυο-τρεις μαϊμούδες χωματουργούς και άλλους τόσους κρατικοδίαιτους ποντικούς και ξένους μεσάζοντες. Και ενώ αυτοί φαίνονται, ο εχθρός είναι ο ίδιος του 1941 μόνο που τώρα γράφει «Ευρώπη» το αεροπλάνο του. Οι ίδιοι είναι, τα ίδια θέλουνε, και όταν ζορίσει το πράγμα στα ίδια θα καταλήξουνε.


Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι η καινούργια τους στολή, και αντί για πολυβόλα έχουν επιδοτήσεις και την φτώχεια μας.Δεν υπάρχει άμετρη ή έμμετρη αδειοδότηση. Κάθε ένα από αυτά τα μηχανήματα, είναι μία ζημιά.

Το είδα εδώ, και ευχαριστώ τον Νίκο. Τις απόψεις μου για τα αιολικά, εδώ

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δείτε τι απάντησε ο κος Δήμας (τ επίτροπος) στην Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Ποδηματά για την καύση της ΒΙΟΜΑΖΑΣ στην κεντρική θέρμανση και σήμερα όλοι ΣΙΩΠΟΥΝ!!!!!
http://envthink.blogspot.com/2011/09/blog-post_27.html
@ katalytikos

spiral architect είπε...

Eρωτηματικά που ανακύπτουν για το "Helios project" σε συνεργασία με τις ΕΟΖ εντός Ε.Ε.:

♦ Τι θα κάνει με τις δημόσιες εκτά­σεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, αφού οι εκτάσεις δεν μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε περιοχή, αλλά σε εκείνες που χαρα­κτηρίζονται «φιλέτο» όσον αφορά την «ηλιακή δυναμικότητα»; Στην περίπτω­ση που το Δημόσιο δεν διαθέτει εκτάσεις σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, θέ­μα που δεν πρόκειται να περάσει χωρίς σφοδρές αντιδράσεις.

♦ Ένα άλλο κεντρικό ερώτημα είναι ποιος θα πληρώνει το ρεύμα που θα παράγουν οι Γερμανοί επενδυτές και το εξάγουν στη Γερμανία. Θα το πληρώνουν και σε αυτή την περίπτωση οι Έλ­ληνες πολίτες;

♦ Τι θα γίνει με τους άλλους επενδυ­τές που θα είναι εκτός του γερμανικού προγράμματος «Ήλιος», αφού τίθενται ζητήματα ισοπολιτείας και ισονομίας; Καλά πληροφορημένες πηγές επιση­μαίνουν ότι ήδη σκεπτικισμός υπάρχει και στους επιχειρηματίες του κλάδου στη Γερμανία, που θεωρούν ότι ένα τό­σο μεγαλόπνοο σχέδιο για την εισαγω­γή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα θα τους θέσει εκτός παιχνιδιού και θα ευνοήσει μόνο τους μεγάλους παίκτες που αποτελούν τη συνοδεία των εκά­στοτε υπουργών Οικονομικών.


(από το "Ποντίκι")
http://topontiki.gr/article/21230

(μωρ' ευαισθησίες που' χουμε αδερφέ μου ...)

Σημειωτέον ότι, η Κρήτη είναι μια Περιφέρεια σύμφωνα με τον ... Καλιγούλα, οπότε αν και εφόσον προχωρήσει η ιδέα περί ΕΟΖ, ίσως να είναι η "δοκιμή τύπου", όπως λέμε σε τεχνική ορολογία.

Θα ανεβώ στον Ψηλορείτη και στη Νίδα μωρέ!

takis perreas είπε...

Καλημέρα φίλε!
Σε πρότεινα για διάβασμα και προβληματισμό σε ένα ιστολόγιο της Ν. Κυνουρίας και Λεωνιδίου.
Κάποιος, ανώνυμος πάντα, μου αντιπρότεινε: "@sv3auw
Φιλικά πάντα, πιστεύω ότι κάποιος που εκτιμά τον εαυτό του θα έπρεπε να βρει άλλες πηγές ενημέρωσης από το blog-θησαυρός που προτείνεις."
Το πράσινο απόστημα είναι πολύ βαθύ φίλε και θέλει ακρωτηριασμό από το κεφάλι και κάτω!
Ταξιδεύω με ένα φέρρυ της superfast για Ancona. Όλα "πράσινα" εδώ προς τέρψιν των ιθαγενών ταξιδιωτών!
Αν υποψιαστώ ότι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας χρηματοδοτεί και τις ΑΠΕ, θα πηδηχτώ από τον... καταπέλτη!!!

archaeopteryx είπε...

sv3auw, συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τον ανώνυμο φίλο σου. Δεν νομίζω ότι πρέπει οποιοσδήποτε να ενημερώνεται από οποιοδήποτε μπλογκ. Για αυτό, σε θέματα που επιδέχονται αμφισβήτηση, ή όπου απλά υπάρχει άγνοια, παραθέτω πηγές και παραπομπές. Φυσικό είναι οι παραπομπές μου να εμπεριέχουν τις δικές μου προκαταλήψεις.

Στο θέμα πχ των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά), νομίζω ότι η τεκμηρίωση που έχω παραθέσει είναι πλήρης (άσχετα εάν δεν είναι υπό μορφή εύχρηστου εγχειριδίου)

Στο θέμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, η λογική στις δηλώσεις παραιτήσεων επωνύμων επιστημόνων είναι ατράνταχτη. Το τι πιστέυει ο καθένας εμπεριέχεται στην λέξει "πιστεύει", Πίστη, θρησκεία, δοξασία, προακτάληψη.

Ατυχώς, the proof is in the pudding, δηλαδή το εάν έχω δίκιο ή άδικο στα περί ΑΠΕ, φαίνεται στα αποτελέσματα: Eνεργειακή επάρκεια και κόστος ρεύματος. Νομίζω ότι τα στοιχεία από χώρες με πολλές ΑΠΕ είναι επίσης αντράνταχτα, εάν μπεις στον κόπο να τα δεις (έχω μπει στον κόπο να τα μαζέψω)

Το proof in the pudding της Κλιματολογίας θα αργήσει να φανεί. Μπορεί ο κάθε Ζερεφός να λέει ότι θα κάνει πολλή ζέστη το 2099, και μπορεί εσύ και εγώ να το χάψουμε και να βάλουμε φωτοβολταϊκά, ωστόσο τα φ/β που θα βάλουμε (και εμείς μαζί τους) θα τα έχουμε κακακαρώσει έως το 2099, και πολύ αμφιβάλω ότι μέχρι το 2099 θα έχει απαντηθεί το ερώτημα (αλλά δεν μπορώ να σε πείσω περί αυτού -- εκτός εάν αντέξεις και με ειδοποιήσεις).

Τα γούστα και οι παραλογισμοί είναι εφήμερα. Για αυτό, μοναδικό μου καταφύγιο είναι η φυσική και η αριθμητική σε όσο πιο απλό επίπεδο γίνεται.

Πες τα στον φίλο σου!

Το τέλος ακινήτων μάλλον θα είναι μόνο για να παρουν οι πιστωτές με αυτό τον τρόπο λεφτά που δεν μπορούν να εισπράξουν από φόρο εισοδήματος. Βασικά θα πάρουν αποταμιεύσεις -- άσπρες μαύρες γκρίζες, και οπου τους βολεύει τα ακίνητα.

Για τις ΑΠΕ υπάρχει η αυξημένη Οριακή Τιμή Συστήματος (δύο φορές πάνω από ότι το 2008) ΚΑΙ τα τέλη υπέρ ΑΠΕ και διοικητικές εντολές (πχ φ/β σε κάθε νέα οικοδομή)

Μας έχουν κουτουπώσει και είμαστε χεροπόδαρα δεμενοι υπό την απειλή της επόμενης δόσης.

Φακ Κωστας είπε...

Αρχαίε, για να εκνευριστείς και άλλο δες τι βρήκα:

h--p://technews-greece.blogspot.com/2011/09/blog-post_27.html

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ στις στέγες. Τελικά, έχουν τεράστιο στόκ οι γερμαναράδες..

archaeopteryx είπε...

spiral, και στον Καθαρό!

archaeopteryx είπε...

Φακ Κώστα, δεν με εκνευρίζουν τα φωτοβλταϊκά, καθ εαυτά, και εάν δεν ήταν πανάκριβα, η ενσωμάτωσή τους στην αρχιτεκτονική μιας κατασκευής, εάν μάλιστα έχει και άλλα στοιχεία "παθητικής" ενεργειακής αποτελεσματικότητας, θα ήταν ενδεδειγμένη (και φτηνότερη από μετασκευές)

Θα ήθελα πολύ μια μονοκατοικία ή ένα διαμέρισμα με νότια ή νοτιοανατολική θέα, με 1-2 τοίχους με γυάλία από πάνω που μαζεύουν ζέστη τον χειμώνα, με μόνωση 30 πόντους στην ταράτσα, με φ/β σε χάλκινη σκεπή αντί για κεραμίδια, και βαθειά καλά μονωμένα από την υγρασία υπόγεια με φυσικό νυχτερινό εξαερισμό για δροσιά την νύχτα.

Που όλα αυτά; Στους Αμπελόκηπους ή την Κυψέλη; Ή όταν γίνω πλούσιος;

Προσωπικά θα προτιμούσα το κότερο της προηγούμενης ανάρτησης, ή ένα καλυβάκι με πέργκολα από καλάμια στην Νότια Κρήτη με θέα το Λιβυικό. Το ερώτημα είναι πάντα "που λεφτά και ποιος πληρώνει"...

Ανώνυμος είπε...

Όταν διαβάζει όμως κανείς ένα κείμενο με τίτλο:
«Φωτοβολταϊκά: πάρκο-μαμούθ προστατεύει το φυσικό τοπίο», δε θα σκεφτεί πως όλα αυτά γίνονται και για στην προστασία της φύσης;
Η υπόλοιπη είδηση: «Ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο εγκαινιάστηκε, στις Προβηγκικές Άλπεις της Γαλλίας.Πρόκειται για ένα πάρκο 130στρεμμάτων! Εχει κατασκευαστεί από τη βελγική εταιρεία Enfinity και συνδέεται με άλλα φωτοβολταϊκά πάρκα της κοιλάδας Πουιμισέλ.Μέχρι το τέλος του 2011, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει μεγαλώσει και θα καλύπτει έκταση 800 στρεμμάτων με παραγωγή 100 περίπου μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελώντας την μεγαλύτερη ηλιακή εγκατάσταση στη Γαλλία. Η επένδυση των 70 εκατ. ευρώ της Enfinit, περιλαμβάνει εργασίες προστασίας του φυσικού τοπίου, με πρόβλεψη βοσκοτόπων και οικολογικές κατασκευές. Αυτή τη στιγμή, το φωτοβολταϊκό πάρκο του Λε Με ισχύος 18,2ΜW, παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε 8.000 νοικοκυριά».

Η ομορφιά του τοπίου, πανοραμική, στη φωτογραφία που βρίσκεται:
http://www.mylady.gr/άρθρα/2011/06/φωτοβολταϊκά-πάρκο-μαμούθ-προστατεύει-το-φυσικό-τοπίο

spiral architect είπε...

Ανώνυμε, μάλλον απευθύνονται σε κάφρους!

Αρχαιοπτέρυγα, μετά λόγου γνώσης λέω, ότι τέτοια πράματα - τουλάχιστον στην λεβεντογέννα - δεν περνούν.

http://youtu.be/WC27bNvmeOU
http://youtu.be/CI_lo2Jjf9A
http://youtu.be/gDjaJ79S75c
(To κάλεσμα του βουνού: Ταινία σε τρία μέρη)

Και για να αφήσω τα τοπικιστικά στην άκρη, ποιοι θα δεχθούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε παράκτια, ή μεσόγεια γη, αν δεν τους έχουν βάλει το Luger στο κεφάλι?

Έχω την αίσθηση ότι για όλα αυτά, ούτε ομάδα εργασίας στα κεντρικά της Ε.Ε. έχει γίνει για να συγκεκριμενοποιηθούν και να δημοσιευτούν. Είναι στο μυαλό διαφόρων τυχάρπαστων "αξιωματούχων" που κάθε βράδυ φυτρώνουν σαν τα ραπανάκια στα “δελτία τρόμου”, τρομοκρατώντας τον κοσμάκη για να δεχθεί τα χειρότερα.

Μάλλον όμως δεν υπολογίζουν την "κρίσιμη μάζα" που είναι αναγκαία για την έκρηξη.

Αλλά περί οικονομολόγων πρόκειται, όχι επιστημόνων!
Όσο απαξιώνουν τη σκέψη μου, θεωρώντας με φυτό, τόσο θα τους απαξιώνω και εγώ.

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx 27/9/2011 11:43π.μ.
Όχι στον Καθαρό, στο Καθαρό! (για την ακρίβεια στο Οροπέδιο του Καθαρού).

@spiral
Να υποθέσω ότι εκεί ήταν το μιτάτο; Τουλάχιστον πήρες τίποτα αναμνηστικές φωτογραφίες από τις βουνοκορφές; (γιατί μέχρι του χρόνου μπορεί να έχουν προλάβει να "φυτέψουν" τις 24! Α/Γ που προβλέπονται στα 2 χωροθετημένα ΑΙΟΠΑ)

archaeopteryx είπε...

σωστός, συγγνώμη, λάθος

archaeopteryx είπε...

άσχετο τώρα θέμα... Γιατί ψωνίζουμε ΞΕΝΑ τυριά;

archaeopteryx είπε...

όσο για τα 24MW, με προβλεπόμενη διαθεσιμότητα λιγότερο από 25% και πληρωμένα από καπέλο στο ρεύμα, μου γυρνάνε τ' άντερα.

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx 27/9/2011 5:24 μ.μ.
Επειδή παρόλο που υπάρχουν αρκετά αιγοπρόβατα (στην περιοχή του Καθαρού και της Θριπτής ή Θρυπτής όπως τη γράφουν άλλοι) το τυρί που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των βοσκών παραδοσιακά είναι πολύ αλμυρό σε μια προσπάθεια να συντηρηθεί εκτός ψυγείου και σκληρό οπότε δεν ταιριάζει με τη σύγχρονη "light" διατροφή μας. Υπάρχει πάντως συνεταιρισμός αλλά και βιοτεχνίες στην ευρύτερη περιοχή που με σύγχρονο εξοπλισμό βγάζουν θαυμάσιο τυρί μόνο που δεν είναι ανταγωνιστική η τιμή τους στα σουπερ μάρκετ σε σχέση με τα αμφίβολης ποιότητας ξένα που διακινούνται παράλληλα από τις γνωστές αλυσίδες οπότε μόνο συνειδητά αν το αγοράσει κάποιος πληρώνοντας μέχρι 20% πιο ακριβά. Τέλος οι διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος είναι συγκεκριμένες άρα κάθε προσπάθεια αύξησης της παραγωγής τυριού με τη χρησιμοποίηση αποκλειστικά ντόπιας πρώτης ύλης είναι αδύνατη. Το ίδιο φαντάζομαι συμβαίνει και σε άλλες περιοχές οπότε με τη συγκεκριμένη παραγωγή είναι πολύ δύσκολη η μείωση των τιμών.

spiral architect είπε...

@ Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2011 4:32 μ.μ.

To γνωρίζω ήδη εδώ και καιρό και λέω:
Tα κέρδη, να τα φάνε στους γιατρούς!

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρές αλλαγές προβλέπονται στους τομείς έρευνας και αξιολόγησης των αποθεμάτων και εργασιών που σχετίζονται με αιολικά, γεωλογικά, θαλάσσια κλπ δεδομένα της χώρας. Συνένωση των κέντρων έρευνας - τεκμηρίωσης.
“Προχθές ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την απόφασή του για συνένωση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) σε έναν ενιαίο φορέα.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=422225