Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Πράσινοι οικολογικοί λαμπτήρες


Τι είπατε;  Φοβάστε το CO2;  Επειδή έτσι σας λέει η κυρία Μπιρμπίλη και η παρέα της;  Το CO2 είναι αυτό που κάνει τα δέντρα να μεγαλώνουν και την μπύρα να αφρίζει.  Και η θεωρία ότι το CO2 δημιουργεί αόρατες κουβέρτες που πυρώνουν την Γη, είναι θεωρίες.  Τις θεωρίες αυτές τις χρηματοδοτεί και τις στηρίζει και τις διαφημίζει η Siemens και οι θυγατρικές της.  Να θυμίσω ότι η Osram είναι θυγατρική της Siemens και ήταν χορηγός στην MKO που οργάνωσε την επίσκεψη του οικολόγου Al Gore στο Μέγαρο Μουσικής.


Εγώ δεν φοβάμαι το CO2.  Φοβάμαι το βενζόλιο, τα οργανοφωσφορικά και τον υδράργυρο.  Υδράργυρος μπορεί να υπάρχει στην στάχτη του κάρβουνου, και υπάρχει τεχνολογία που τον μαζεύει και τον αδρανοποιεί.   Ο έλεγχος του υδράργυρου σε ηλεκτροπαραγωγή (αν υπάρχει στο καύσιμο) κοστίζει 1% της αρχικής επένδυσης και 9% του λειτουργικού κόστους μίας μονάδας που καίει κάρβουνο ( από παλαιότερη ανάρτησή μου, ή σελίδα 30, εδώ).


Υδράργυρος υπάρχει και στους πράσινους οικολογικούς λαμπτήρες που προωθεί η κυρία Μπιρμπίλη, η Osram, και άλλοι στην χώρα μας.  Και εγώ έχω αγοράσει πράσινους οικολογικούς λαμπτήρες.  Κάθε ένας έχει όσο υδράργυρο χωράει σε μια μπίλια από μπικ.  Έχει συμβεί να μου σπάσουν την ώρα που τους μεταφέρω ή τους αλλάζω.  Έχω δει σπασμένους στα χάρτινα κουτιά της δήθεν ανακύκλωσής τους, σε τράπεζες και καταστήματα. Έχω δει πολλούς στα σκουπίδια, κάθε μεγέθους, εκεί καταλήγουν οι περισσότεροι).  Έγκυες και μωρά δεν πρέπει να είναι σε δωμάτιο όπου μπορεί να σπάσει τέτοιος λαμπτήρας.  Εάν σπάσει σε δωμάτιο, πρέπει να φύγουν για τουλάχιστον 15 λεπτά όσοι είναι μέσα, και το δωμάτιο να αεριστεί. Για το θιμεροσάλ, δεν ξέρω, έχω ξεπεράσει αυτά τα στάδια.

Φυσικά και χρησιμοποίησα τον ίδιο χυδαίο λαϊκισμό και υπερβολή που χρησιμοποιεί η κυρία ΥΠΕΚΑ και το αιολικό λόμπυ για να σας πλασάρουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις φτερωτές του.  Το Minamata (από όπου οι τραγικές εικόνες) ήταν από χρόνια έκθεση σε υδράργυρο, αλλά το νόημα το πιάνετε, και ότι οι τοξικές ρυπάνσεις είναι τάξεις μεγέθους πιο σημαντικές από τα αέριο της μπύρας.

4 σχόλια:

katalytikos είπε...

Θυμήσου πριν 2 χρόνια την καμπάνια του ΣΚΑΙ, που μοίραζε τους ¨οικολογικούς¨λαμπτήρες!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει πιο πουλημένοπ κανάλι; Εμπορικό παράρτημα της Ντόϋτσε Βέλλε

Ανώνυμος είπε...

Από επιστημονικής άποψης οι λαμπτήρες αυτοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και η προσβολή είναι μή αναστρέψιμη.
Νόσος Μιναμάτα στο ψαχτίρι για όσους ενδιαφέρονται.
Η οικολογικοί δήθεν λαμπτήρες προσβάλλουν την τροφική αλυσίδα.

Γιώργος Αντωνίου είπε...

Αν δεχτούμε τωρα το κρατος που χρηματοδοτούμε να μας επιβάλει τι ειδους λαμπες μπορούμε να χρησιμοποιούμε, τι θα μας κανει αργότερα?