Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πόσοι έχουν πεθάνει από πυρηνικά ατυχήματα;


Τα δύο γνωστά πυρηνικά ατυχήματα είναι το Three Mile Island και το Chernobyl. Χωρίς να είναι κανείς ειδικός ή και σίγουρος, όλοι μέχρι τώρα λένε ότι η Ιαπωνία δεν πρόκειται για Τσερνόμπυλ, αλλά μετά τα χθεσινά, υπάρχει, φόβος να γίνει Three Mile Island (από όπου το παραπάνω σχεδιάγραμμα του κατεστραμένου αντιδραστήρα), ή χειρότερο, αλλά όχι Τσερνόμπυλ.

Πρέπει να θυμάστε, δύο πράγματα, ιδίως όσοι βλέπετε τα ανθωπάκια που σας τρομοκρατούν στην τηλεόραση: 1) Ότι οι 5.000 ή 10.000 νεκροί στην Ιαπωνία δεν έχουν καμία σχέση με τα πυρηνικά τους. Με τον σεισμό και το τσουνάμι έχουν. Τα πυρηνικά σας τα λένε για να φοβάστε. 2) Σε αντίθεση με το Τσερνόμπυλ, οι αντιδραστήρες στην Ιαπωνία έχουν "σβήσει" αυτόματα με τον σεισμό. Δεν είναι όλα όμορφα και ωραία, αλλά δεν είναι Τσερνόμπυλ.

Αλλά πόσοι πέθαναν στο Τσερνόμπυλ και στο Three Mile Island;

Στο Three Mile Island του 1979, δεν πέθανε κανείς. Σε εκτεταμένες ραδιολογικές μελέτες 2.000.000 ανθρώπων της περιοχής βρήκαν έκθεση 1 millirem, με μία ακτινογραφία θώρακα στα 6, και φυσική ραδιενέργεια στην περιοχή περί τα 100-125. Στα όρια του εργοστασίου μετρήθηκαν 100. Περισσότερα για το Three Mile Island εδώ (από όπου και τα γραφήματα) και εδώ.

Το Τσερνόμπυλ ήταν πιο δραματικό ατύχημα, γιατί τα σχέδια και η τεχνολογία του εργοστασίου ήταν, λένε, υποδεέστερα. Βασικά, εξερράγη ο ίδιος ο αντιδραστήρας, εν λειτουργία. Περισσότερα για το Chernobyl, εδώ, και είναι αρκετά πλήρης και «σωστή» η περιγραφή, με κάθε παράπλευρη απώλεια και άφθονα στοιχεία να καταδικάσετε ή να στηρίξετε όποια άποψη θέλετε.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, οι Times έγραψαν για 56 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων και 9 παιδιών με καρκίνο θυρεοειδούς, από το 1986 μέχρι το 2007, μέσα σε 20 χρόνια. Ανέφερε το «4.000» σαν τελικό συνολικό πιθανό αριθμό νεκρών από το συμβάν.

Κάποιος J.A.L. Robertson, επίσης το 2005, ανέφερε 31 νεκρούς από το ίδιο το ατύχημα (οι 28 από ακτινοβολία) και 134 σοβαρά εκτεθειμένους σε ακτινοβολία από τους οποίους οι 14 πέθαναν αργότερα, αλλά όχι μόνο από την έκθεσή τους. Υπήρξαν 800 παιδιά με καρκίνο στον θυρεοειδή από τα οποία τα 3 πέθαναν. Και θλίβομαι για κάθε ένα, αλλά οι νεκροί είναι 48 (σε σχέση με τους 56 των Times). Ο ίδιος αναφέρει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβλεψε 3.500 συνολικά νεκρούς και 116.000 εκτοπισμένους από το ατύχημα. Αν ψάξετε, θα βρείτε άφθονο υλικό που αναφέρεται σε δυστυχία παιδιών, και βρήκα και εγώ, η ιστοσελίδα της magnum θα σας ταράξει τον ύπνο, αφήστε την για πρωινές ώρες. Δείτε και την αναφορά του UNSCEAR που ανέφερε σχολιαστής.

Κάπου είδα ότι η Greenpeace αναφέρει 100.000 ή 200.000 νεκρούς, αλλά δεν μπορώ να την πάρω πολύ στα σοβαρά.

Θα ήταν κοινός τόπος και φτηνό επιχείρημα να ξαναπώ ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και συγκεκριμένα οι ενεργειακές δραστηριότητες ενέχουν κινδύνους, ή να θυμίσω τον κίνδυνο να είσαι Έλληνας ή Ορθόδοξος ή Αρμένης στην Μικρά Ασία, το 1915, ή να παραθέσω θανάτους σε ανθρακωρυχεία ή κατά την κατασκευή του Φράγματος Hoover, ή ο,τιδήποτε…

Και βέβαια, αν μου λέγατε ότι το τάδε παιδάκι, ενός μηνός πάσχει από ανίατο πρόβλημα εξ αιτίας του Chernobyl, ή τα εξής 100 παιδάκια θα έχουν αυξημένες πιθανότητα για καρκίνο στην Ιαπωνία, όλα αυτά τα στατιστικά χάνουν την σημασία τους, αλλά και όλα τα στατιστικά χάνουν την σημασία τους, αν πάτε μια βόλτα στο ΚΑΤ ή εάν δείτε αριθμούς παιδικής θνησιμότητας, πριν το 1955 στην Ελλάδα.


Το ατύχημα στο Three Mile Island έβγαλε σχεδιαστικά και διαχειριστικά λάθη. Από πλευράς «δημοσίων σχέσεων» πιο πολύ ζημιά έκανε το αριστερίζον ψυχροπολεμικό κινηματογραφικό έργο «China Syndrome». Που κατά διαβολική σύμπτωση βγήκε στους κινηματογράφους 12 μέρες πριν το ατύχημα. Η πυρηνική ενέργεια καθηλώθηκε μετά το Chernobyl (και κατανοητό είναι…) Αν και τώρα γυρίσουμε στα 1986, θα πάμε σε κάρβουνο φουλ, που, προσωπικά δεν με χαλάει.

Την ιστοσελίδα της magnum την ανέφερα για να σας πω, ότι "ξέρω" για τι μιλάμε, αλλά και για το Minamata ξέρω, και για την Λέρο... Η ανθρώπινη δυστυχία δεν έχει όρια.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η σωστή διάσταση των επιπτώσεων του ατυχήματος του Chernobyl δίνεται από την UNSCEAR. Με επιστημονικές αναφορές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
http://www.unscear.org/unscear/en/chernobyl.html

archaeopteryx είπε...

ωχ... δεν ανοίγει, θα το δω αλλιώς...

archaeopteryx είπε...

το είδα... ένας καρκίνος είναι "στενάχωρο", 6.000 είναι στενάχωρο εις την 6.000.

Ανώνυμος είπε...

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/apr/05/anti-nuclear-lobby-misled-world?CMP=twt_gu