Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Από την Κοπεγχάγη στην Cancún


Πριν ένα χρόνο 15.000 ηγέτες και άσχετοι των Ηνωμένων Εθνών πήγαν στην Κοπεγχάγη να σώσουν τον Πλανήτη. Έδειξαν ταινίες από παιδάκια που χάνονται και αρκούδες που κινδυνεύουν σε ένα υπερθερμαινόμενο κόσμο. Έβγαλαν δακρύβρεχτες ομιλίες για τον ουρανό που γκρεμίζεται και φταίει ο …άνθρωπος. Και η σωτηρία θα έρθει όταν (όλως τυχαίως) θα αγοράσει ο άνθρωπος πολλά (γερμανικά) παιχνίδια για να εξιλεωθεί. Κι όταν αγοράσει δικαιώματα Άφεσης. Η Νέα Ιερά Εξέταση μας έφερε τα Νέα Συγχωροχάρτια.

Δεν έχω ούτε το αλάθητο, ούτε είμαι παντογνώστης, ούτε τα έχω πιάσει από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες για να λέω αυτά που λέω. Αλλά δεν με εξέπληξε (και δεν με στενοχώρησε) καθόλου που η Κοπεγχάγη ήταν φιάσκο. Η Κοπεγχάγη απέτυχε γιατί ο ανθρώπινος νους, πού και πού, αναγνωρίζει την υπερβολή και την ιδιοτέλεια, αντιστέκεται στην βλακεία, και βλέπει την απάτη. Και κακώς υπεγράφη το Κυότο: Αυτοτιμωρία των φτωχών έναντι των πλουσίων. Απομύζηση του Νότου από τον Βορά. Όποιος θέλει να μειώσει τις εκπομπές του, ας το κάνει. Και εγώ θέλω ένα πυρηνικό στην Κομοτηνή, αλλά δεν μου δίνουν άδεια.

Πάνε τώρα στην Κανκούν, στο Μεξικό. Ωραίο μέρος για κρατικοδίαιτους παρασιτολογούντες γραφειοκράτες και σωτήρες. Θα εισπράξουν το ίδιο και χειρότερο φιάσκο. Το cap and trade πέθανε. Το Chicago Carbon Exchange πέθανε. Η διαφημιζόμενη μείωση εκπομπών στην ΕΕ είναι μάλλον ευχολόγιο -- ιδίως όταν δεν αναφέρονται οι αιτίες. Οι υπάλληλοι στις Βρυξέλλες, δείχνουν ποσοστά και γραφήματα, αλλά η αλήθεια είναι μία: Η Ευρώπη σήμερα δεν εκπέμπει λιγότερο από ότι το 1990, (και δεν θα βρείτε ένα σκέτο γράφημα, θα βρείτε ποσοστά με προσθαφαιρέσεις… πώς θα ήταν χωρίς τις μεταφορές, και τέτοια) και η όποια μεταβολή στην Ευρώπη είναι ασήμαντη σε σχέση με αυτήν στην Κίνα. Η Κίνα… Το να την πείσουμε εμείς να πληρώνει φόρο στο κάρβουνο, το βλέπω χλωμό, κι αν το κάνει, θα το κάνει για να εισπράττει 100πλάσια πουλώντας δικαιώματα...


Ο παραπάνω πίνακας (κλικ) λέει την ιστορία απλά: Οι χώρες που αναπτύχθηκαν αύξησαν τις εκπομπές τους. Οι χώρες που έβαλαν πυρηνικά, τις μείωσαν. Οι χώρες που αποβιομηχανίστηκαν επίσης. Έτσι για μαύρο χιούμορ, δείτε πώς η Σερβία μείωσε τις εκπομπές της το 1999. Ο πίνακας είναι από εδώ. Τα ΑΕΠ διαιρεμένα με τις εκπομπές είναι εδώ.

Έχει γραφτεί κατά κόρον έξω, μην σας κάνω εγώ, ή κανένας, τον έξυπνο: Διαρρέουν ότι δεν περιμένουν πολλά από την Κανκούν. Θα μιλήσουν για δάση και αποψιλώσεις (αλήθεια, ποιός καίει τα δάση στην Ελλάδα;) και θα σκέφτονται τι θα κάνουν με την Κίνα. Και τι να περιμένουν; Δεν έχω ψευδαισθήσεις, έχουν επενδύσει πολλά στις εξαγωγές τους και στην θέλησή τους να πουλάνε, θα το κάνουν και χωρίς την Κανκούν (σε εμάς λάδωναν, φαίνεται). Αλλά ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν χρειάζεται τόοοσο παραμύθι.


Τι χρειάζεται το παραμύθι; Χάθηκε το παλιό καλό μάρκετινγκ; Θα μου πεις... να βγάλουν κάτι και οι αεριτζήδες. Πόσο δίνετε να υιοθετήσω και εγώ μια ανεμογεννήτρια;

14 σχόλια:

Virtuoso είπε...

archaeopteryx πες αλεύρι.
Η >>>τσα του Al Gore σε γυρεύει.
Χαχαχχαχαχ

archaeopteryx είπε...

όπως σου είπα και άλλη φορά, που έκανες τέτοιου υψηλού επιπέδου σχόλια (εκεί σε έκοψαν νομίζω), ο θυμός σου απλά με χαροποιεί. Όταν μάλιστα το κάνεις σε μέρη που σε "βλέπουν" και άλλοι, μου εκτινάζει την επισκεψιμότητα στα ύψη, όλοι θέλουν να δουν λίγο καυγά. "Ούουουου... την πέφτει στον archaeopteryx πάμε να δούμε!"

Αν από αυτό άλλοι 5 ή 55 δούνε ότι έκλεισε η διαπραγμάτευση δικαιωμάτων κάρβουνου στο Σικάγο, ή ότι το αιολικό ρεύμα είναι φτηνότερο μόνο από το ρεύμα από κουτσουλιές, το 20-30% θα το θυμάται. Αν δεν βαριόμουν θα έστηνα καυγάδες και υβρεολόγια μόνος μου, αλλά βαριέμαι. Προτιμώ να ψάχνω να καταλάβω το primary issuance of carbon rights.

Μήπως θες να σου ζωγραφίσω μία ανεμογεννήτρια; Xανόμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνεις τους τσούζει η Κοπεγχάγη και η Κανκούν (αν πάει όπως λες) γιατί η τσέπη τους και η θρησκεία που πουλάνε ζορίζονται. Καλά κάνεις και χτυπάς το ιδιεολογικό. Στην ιδεολογία βασίζονται. Χωρίς ιδεολογία και χωρίς λεφτά δύσκολα επιβιώνουν.

porta porta είπε...

Βιρτουοζικος Σκοταδισμος !
Καλε βρε μεγαλε αναλυτη, πληρωνεις ΔΕΗ η μενεις σε σπηλια? Εχεις μελετησει ποτε το λογαριασμο που πληρωνεις? Αν ζεις σε σπηλια και εχεια και προσβαση στο διαδυκτιο εισαι απο αλλο πλανητη και αυτο εξηγει τα σχολια σου.

Εχεις να μας κανεις καποιο σχολιο για τα 500 χιλιαρικα Δανειο της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ? Σε ρωτησε κανεις??

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΕΗ θα είναι το αλάτι και τα σπίρτα του νέου ΔΝΤ

Ανώνυμος είπε...

Ο μελαχρινος μουσάτος εχει σημανθεί για ατασθαλίες οικονομικού τύπου, ποινικού τύπου, ή άλλου τύπου.

Ανώνυμος είπε...

http://www.antinews.gr/?p=73747

Διαθέτει η Ελλάδα ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της για χίλια χρόνια;

archaeopteryx είπε...

Mην λές τέτοια, θα πέσει το feed in tariff και τι θα κάνουν μετά τα παιδιά;

Ανώνυμος είπε...

Ωπ! βλέπω και δεύτερο acheopteryx

a. horribillis είπε...

αυτός είμαι εγώ
υπάρχει και ο a. vulgaris

Virtuoso είπε...

Κάρβουνο θέλετε παιδάκια?
Πάρτε κάρβουνο λοιπόν:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - ΠΕΝΕΔ 95 - 1750

Έργο: Μετρήσεις της ραδιενέργειας λιγνίτη και τέφρας των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ και εκτίμηση των ραδιοβιολογικών επιπτώσεων εξαιτίας της έκλυσης ιπτάμενης τέφρας στο περιβάλλον

Αντικείμενο του ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ήταν ο προσδιορισμός της φυσικής ραδιενέργειας λιγνίτη και τεφρών των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, η διερεύνηση της έκτασης και της γεωγραφικής κατανομής της διασποράς των ραδιενεργών ρύπων που εκλύονται στην ευρύτερη περιοχή αυτών των λιγνιτικών ΑΗΣ εξαιτίας της διαφεύγουσας ιπτάμενης τέφρας στο περιβάλλον, η χαρτογράφηση της απόθεσής τους στο έδαφος και η εκτίμηση της ραδιοβιολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο εάν ληφθεί υπόψιν ότι αφενός μεν για την τροφοδοσία των ΑΗΣ λειτουργούν επιφανειακά λιγνιτωρυχεία στην περιοχή, τα οποία και συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφετέρου δε, γίνονται ευρύτατες αποθέσεις της ιπτάμενης τέφρας η οποία συλλέγεται στα Η/Σ φίλτρα. Επιπλέον αποδεικνύεται ότι το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, λόγω ακριβώς της ύπαρξης λιγνιτικών κοιτασμάτων, συμβάλλει σημαντικά στην ραδιοβιολογική επιβάρυνση.

Στο πλαίσιο του υποέργου, σχεδιάσθηκε και διεξήχθη εκτεταμένη ραδιοπεριβαλλοντική μελέτη, η οποία οδήγησε στον υπολογισμό της ραδιοβιολογικής επιβάρυνσης τόσο των εργαζομένων στους ΑΗΣ όσο και του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής. Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε δειγματοληψία (α) λιγνίτη και στείρων από τα λιγνιτωρυχεία της περιοχής και (β) λιγνίτη, ιπτάμενης τέφρας και σκωρίας σε διάφορα σημεία του ΑΗΣ Μεγαλόπολη-Β, προκειμένου να μετρηθεί η περιεκτικότητά τους σε ραδιενεργά ιχνοστοιχεία και κυρίως σε 226Ra, 232Th, 40Κ, 234Th και 210Pb, με χρήση προηγμένων μεθόδων γ-φασματοσκοπικής ανάλυσης. Στη συνέχεια, και για να διαπιστωθεί η συνεισφορά των διαφόρων συνιστωσών συμπεριλαμβανομένης αυτής του φυσικού περιβάλλοντος, στην ραδιοβιολογική επιβάρυνση του πληθυσμού και των εργαζομένων, έγιναν μετρήσεις σε 24 επιλεγμένες θέσεις δειγματοληψίας σε ακτίνα έως και 10 km περί τους ΑΗΣ. Όλα τα δεδομένα αναλύθηκαν με σύγχρονες μεθόδους στατιστικής ανάλυσης και απεικονίστηκαν σε χάρτες με χρήση σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων και εξειδικευμένου συστήματος GIS που έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο, για την ανάλυση και απεικόνιση ραδιοπεριβαλλοντικών μεγεθών και την εκτίμηση της συνακόλουθης ραδιοβιολογικής επιβάρυνσης.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ: Το σημαντικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη διεξαχθείσα έρευνα είναι ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος της περιοχής οφείλεται κύρια στην υψηλή περιεκτικότητα των λιγνιτοφόρων κοιτασμάτων σε ραδιενεργά ιχνοστοιχεία 226Ra και 222Rn και παράλληλα στην ανθρωπογενή δραστηριότητα, δηλαδή στην καύση του λιγνίτη και τη μεταφορά και διασπορά της ιπτάμενης τέφρας στο περιβάλλον. Αναμένεται βάσει αυτής της έρευνας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος για την υγεία των κατοίκων της

*****************************************************************
Φυσικά, εσάς τι σας ενδιαφέρει αυτό...
Είστε σε απόσταση ασφαλείας από τα σπιτάκια σας στα προάστια της Αθήνας.
Τι ωραία που λαϊκίζουμε εκ του ασφαλούς.

a. horribillis είπε...

Πρώτον μην θεωρείς ότι ξέρεις που είναι ο καθένας, αλλά καταλαβαίνω τι λές.

Δεύτερον, η μελέτη είναι γνωστή και αντίστοιχο σχόλιο έχει γίνει και σε άλλα ιστολόγια, δηλαδή δεν λες κάτι που δεν είναι γνωστό, ακόμα και στον μικρό κύκλο της μπλογκόσφαιρας

Τρίτον, η επικινδυνότητα και η διαχείριση της τέφρας είναι τεχνολογία του 1970. Η Γερμανία και όχι μόνο καίει και κάρβουνο και λιγνίτη και έχουν φίλτρα,μηχανικά και ηλεκτροστατικά. Τέλεια δεν είναι αλλά είναι αποδεδειγμένη τεχνολογία. Η εγκατάσταση και χρήση τους θα ήταν απλή και αποτελεσματική (αν όχι 100%), αν οι προμήθειες γίνονταν όπως την δεκαετία του 60 και όχι το 81 και μετά.

Τέταρτον, αν θες την δική μου γνώμη, πράγματι θα κρατούσα τον λιγνίτη για "στρατηγικό" καύσιμο και θα έκανα εισαγωγή κάρβουνου ή λιθάνθρακα (μάλλον το δεύτερο). Η ΒΗΡ ήταν περίπου έτοιμη να υποβάλει πρόταση για χτίσιμο σύγχρονης μονάδας (δεν ξέρω αν θα ήταν με ρευστοποιημένη κλίνη ή συμβατική) με 30ετές συμβόλαιο τροφοδοσίας. Πλην της BHP bulk carriers και κοντράτα απρόσκοπτης τροφοδοσίας κάρβουνου υπάρχουν και κατασκευαστές σύγχρονων μονάδων με αποθείωση, φίλτρα κλπ. (Η ανάρτηση "φάτε μάτια ψάρια" για το Drax τον Αύγουστο ήταν για να το θυμάμαι)

Το αέριο είναι καθαρότερο, αλλά έχει πολιτικό ρίσκο, και μην κοιτάς τώρα που δεν ξέρουν τι να το κάνουν, πολλές εταριίες ηλεκτρικού χρεοκόπησαν στην Αμερική με τα σκαμπανεβάσματά του. Δεν λέω μην το καίμε, αλλά μην εξαρτιόμαστε.

Η ραδιενέργεια του λιγνίτη και οι καρκίνοι είναι το κατ' εξοχήν δακρύβρεχτο επιχείρημα. Αν θες να στενοχωρηθείς, δες πόσα βενζινάδικα έχει η Αθήνα, πως κανένα δεν έχει σφραγισμένες αντλίες, και αναρωτήσου πόσο βενζόλιο αναπνέεις κάθε μέρα στο Σύνταγμα, ή στην Τσιμισκή. (Να μην πω για τον αγώνα μην απαγορέψουμε το τσιγάρο στις καφετέριες).

Αστο λοιπόν το κλάμα, για την ραδιενέργεια, βάσιμο είναι, αλλά έχει απλές λύσεις παλιάς τεχνολογίας και μηδαμινού (σεχτικά) κόστους.

Όχι για να φτιαχτείς, διάβασε τον σύνδεσμο στο Spiegel και το αρθράκι για το κάρβουνο. Άφθονο, σίγουρο, φτηνό, υψηλή διαθεσιμότητα. Και αν νομίζεις ότι εκπέμπεις αέρια... Οι Νοτιοαφρικανοί, φτιάχνουν και υγρά καύσιμα από κάρβουνο ( με πολλαπλές εκπομπές από το να το καίς για ρεύμα)

Ακαδημαϊκή είναι ωστόσο η συζήτηση, σε αυτό το περιβάλλον καινούργια μονάδα δύσκολα θα γίνει.

Θα εισάγουμε φίλε, θα εισάγουμε. Θα εισάγουμε ρεύμα προς 50 και θα παράγουμε προς 100 ή 200 €/MWhr και με τα υβριδικά σου... θεός ξέρει. Καταδίκη. Ευτυχώς έχουμε τα Υ/Η και για 1-2 χρόνια τουλάχιστον το αέριο θα έιναι φτηνό - εκτός απροόπτου

nikos είπε...

Virtuoso - από το 1994 στο ΣΔΜ/ΔΕΗ βρίσκετε στην διάθεση όλων η "έκθεση -πόρισμα" για τα Ορυχεία της ΔΕΗ ,αν εσύ με τους καθ. πηγαίνατε και την ζητούσατε ..δεν χρειαζόταν να κουράζεστε αντιγράφοντας .. έχει εκεί ποιο σοβαρά θέματα... δώσε μου το e-meil σου να σου την στείλω .. έχει την υπογραφή μου χιχχι

Ανώνυμος είπε...

Καλά θα ήταν αν μία βλακεία μπορούσε να διορθώσει μία αμαρτία