Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Υποχρεωτική εθελούσια μόνιμη άδεια


‘Εγραψε σήμερα (Κυριακή) η «Ε» την συνέχεια της προετοιμασίας, που ξεκίνησε ο Πάγκαλος λίγο …άκομψα, και, δημιουργικά, ο Σάλλας της Πειραιώς με τις …προσωρινές εθελούσιες. Μα γιατί φοβούνται…

Το θέμα είναι δυσάρεστο και δεν είμαι βαλτός, ούτε αυτά που λέω εκφράζουν καμία υπόγεια πολιτική άποψη. «Δεν θα γίνουν απολύσεις» είπε ο Αρχηγός – και σιγά μην σας πει κανείς από την αντιπολίτευση κάτι διαφορετικό. Στην χώρα που εφηύρε τις «μετατάξεις» ο δημιουργικός κ. Σάλλας εφηύρε την Προσωρινή Εθελούσια. ΔΕΝ θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, θα γίνουν υποχρεωτικές εθελούσιες μόνιμες άδειες, με μειωμένες αποδοχές. Πώς ακούγεται;

Εκτιμώ, μπακαλίστικα, [και το τονίζω, "μπακαλίστικα" -- το νούμερο δεν έχει σημασία] ότι υπάρχουν περίπου 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Συν περίπου 300.000 υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ. Συν περίπου 300.000 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύνολο, 1.300.00 άτομα. Ξέρω, από τον ιδιωτικό τομέα, ότι μπορεί να χάσεις 20-30% του προσωπικού (υπαλλήλους, εργάτες, στελέχη) σχετικά ανώδυνα -- από την σκοπιά της βιωσιμότητας της επιχείρησης, όχι από την πλευρά του εργαζόμενου. Ο ιδιωτικός τομέας απολύει εδώ και καιρό, κάνει περικοπές σε αποδοχές, κλπ.

1.300.000 άτομα είναι στο ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Αν δώσουμε μόνιμη άδεια σε 30-40%, είναι 390.000-520.000 άτομα. Κάθε ένα κοστίζει, σήμερα, €25.000-30.000 τον χρόνο. Αν σε αυτά τα άτομα τους πεις να πάρουν υποχρεωτική εθελούσια μόνιμη άδεια, με αποδοχές στο 40% των σημερινών, κόβεις το 60%, ή από €5,9 δις έως €9,4 δις ετησίως. Τον υπολογισμό αυτό τον έκανα με τον φίλο μου τον Θυμόσοφο πριν 3-4 μέρες, να είστε σίγουροι ότι δεν θα είμαστε οι …πρώτοι.

Σκληρό , άκαρδος, νεοφιλελεύθερο, πείτε το ό,τι θέλετε. Οι λέξεις «σκληρό και άκαρδο» είναι μάλλον ήπιες. Αλλά όσο πιο πολύ καθυστερεί αυτή η κουβέντα, τόσο περισσότεροι θα πάρουν μόνιμη «άδεια» με όλο και μικρότερο ποσοστό των σημερινών αποδοχών τους. Αλλά ποιός παίρνει το ρίσκο της κοινωνικής δυστυχίας και αστάθειας;

Να φορολογήσουμε τους πλούσιους και να μην πειράξουμε τους φτωχούς; Δεν έχω καμία μα καμία αντίρρηση. Απλά, σε 1-2 χρόνια δεν θα έχουμε ούτε πλούσιους. Ή θα τους τα έχουμε πάρει ή θα έχουν φύγει. Και το πρόβλημα θα είναι ακόμα δυσκολότερο.

Έχουμε 1-2 εκατομμύρια αλλοδαπούς που συντηρούν κήπους, μαζεύουν μαρούλια, νταντεύουν μωρά, βάζουν βενζίνη, κάνουν μεταφορές και τέτοια ταπεινά. Δεν χρειάζεται ρατσισμός… Ή θα κάνουμε εμείς την δουλειά τους, ή θα ψάχνουμε εμείς για φανάρια να πουλάμε χαρτομάντηλα. (Ή, όπως κάνουμε από το 1200 π.Χ., θα γίνουμε εμείς μετανάστες). Και δεν θα βαρεθώ να επαναλαμβάνω: Έχουμε πληρωθεί για να καταστρέψουμε την παραγωγική μας ικανότητα.


Η φωτό είναι του Wasim Kheir Beik (την βρήκα εδώ). Επτάχρονο κοριτσάκι στην Δαμασκό που κάνει το μάθημά του εν ώρα εργασίας. Επειδή τα συναισθήματα από τέτοιες εικόνες είναι προβλέψιμα, αναρωτιέμαι, γιατί κυκλοφορεί σήμερα βραβευμένη εικόνα του 2007; Εμένα μου ήρθε με email.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Έχουμε πληρωθεί για να καταστρέψουμε την παραγωγική μας ικανότητα"
Τα είπες όλα Αρχαίε. Υποκλίνομαι.

nikos είπε...

σοφό!!!

Ανώνυμος είπε...

Τις απολύσεις έπρεπε να κάνουν το 1999. Τότε υπήρχαν λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

http://online-pressblog.blogspot.com/2010/11/blog-post_7802.html

Ανώνυμος είπε...

τίποτα μονιμότερο του προσωρινού
@αλλενάκι

archaeopteryx είπε...

εε... Ελλάντα αθάνατη

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ακούω πολλά…πόσο είναι το κόστος; ξέρει κανείς σας; Προσθέτουν και τις συντάξεις μέσα, θα κόψουμε και τις συντάξεις;

Το έστειλα στον Φάκτορα και στον αρχαίοπτέρυγα:

Άντε πάλι βρήκαμε τον εχθρό …και αναφέρομε και στον φίλο αρχαιοπτέρυγα.

Λοιπόν:

από apografi.gov.gr

Δεν βγαίνει το 1,300,000….αλλά μόνο 679.571 μόνιμοι και αορίστου, οι υπόλοιποι είναι οι εκάστοτε αρεστοί…

Εργασιακή σχέση

Αριθμός Υπαλλήλων

ΜOΝΙΜΟΙ ΥΠAΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣIΟΥ /ΔΙΚΑΣΤΙΚΟI ΛΕΙΤΟΥΡΓΟI /ΔΗΜOΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟI
625738
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
53833
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
44811
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΟΥ
14345
ΑΙΡΕΤΟΙ
12609
ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑ
7495
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ/ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΙ
4614
ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ
1175
ΕΜΜΙΣΘΗ ΕΝΤΟΛΗ
1003
ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
493

ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ, ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
380
Προσωπικά λοιπόν με δύο πτυχία και δύο ανήλικα παιδιά, παίρνω συγνώμη κοστίζω στο Δημόσιο 1.426 € καθαρά μετά από 22 χρόνια Υπηρεσίας.

Ας πάμε στο minfin.gr για τις ΔΕΚΟ 21.967 οι απασχολούμενοι (578.170.484 κόστος εξαμήνου…ας προσθέσω αυθαίρετα άλλες 80.000 με συμβασιούχους κλπ κλπ κλπ)

(http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/ce/27/6f/ce276f972bc6f4f1b0e657fa246dde445de269b8/application/pdf/101101_deko_el.pdf)

Οπότε ούτε οι 300.000 βγαίνουν….

Συμφωνώ ότι στο στενό και το ευρύτερο Δημόσιο τομέα, υπάρχουν και τεμπέληδες και λαμόγια και επίορκοι, όπως και σετον ιδιωτικό και σε κάθε κοινωνική ομάδα.
Απολύστε τους.
Αλλά όχι είναι εύκολο να δημιουργούμε εχθρούς που είναι άλλοθι.
Αύριο θα είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που για να γίνουμε …ανταγωνιστικοί δεν θα πρέπει να παίρνουν δώρα και …μισθούς
Μην τσιμπάτε στις εφήμερες κομματικές χούντες και όλους τους Δημόσιους υπάλληλου να απολύσουμε πάλι εδώ θα είμαστε από χρέος.

Η λύση είναι να γίνει το Κράτος Δημόσιο, με αξιοποίηση, αξιολόγηση, καθηκοντολόγιο και ποινές στους επίορκους, όλα τα υπόλοιπα είναι …πράσινη ανάπτυξη.

Ανώνυμος είπε...

Σου απάντησα με mail, Ο Ιθαγενής

ΥΓ

Μάλιστα ποια είναι όμως τα κορόιδα;
Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα;
Ναι, στη μεγάλη πλειοψηφία.
Υποστηρίζουν ότι πρέπει να απολυθούν ή όχι οι ΔΥ γιατί είναι πολλοί. Απάντησα παραπάνω…
Υποστηριζουν ότι είναι αντιπαραγωγικοί; Μα το ίδιο λένε και για τον ιδιωτικό και θέλουν να καταργήσουν συλλογικές, δώρα και μισθούς. Αλλά έχουμε εχθρό τον ΔΥ.
Οχι φίλοι μου, να απολυθούν όσοι δεν χρειάζονται είναι επίορκοι ή λαμόγια. Να διμηουργηθούν δομές.
Αλλά ποιος θα απολύσει; Ο ΓΑΠ σήμερα ή ο Σαμαράς αύριο; κριτήριο είναι η ταυτότητα;
ΥΓ
Πολλοί λένε ότι αν απολύσουνε το 1/3 θα έχουμε πλεόνασμα, για δες τα νούμερα, ακόμα και όλοι οι ΔΕΚΟ-υπάλληλοι να απολυθούν θα κερδίσουμε πόσα; Ξέρει κανένας; Το ανέφερα παραπάνω πάλι 17 δις μέσα θα είσαι.
λέει ο αρχαίος ότι αν φορολογήσουμε τους πλούσιους θα φύγουν, όχι φίλε μου να πληρώσουν ότι τους αναλογούν.Σε μια χώρα 300 δις καταθέσεων ας εφαρμοστεί το πόθεν έσχες και μετά βγάλε το χρήμα έξω: πόσα δήλωσες κύριε ιατρέ, δικηγόρε, ελεύθερε επαγγελματία στο Ε1 τα τελευταία χρόνια και που βρήκες την πόρσε και τις καταθέσεις; με 10.000 που είναι το αφορολόγητο;
Δεν υπάρχουν λοιπόν ούτε καλοί ούτε κακοί, κανόνες υπάρχουν που δεν εφαρμόζονται και οι ΔΥ δεν είναι μόνιμοι, ο ΥΚ λέει ότι όποιος είναι επίορκος φεύγει, ο φοροφυγάς ιδιώτης είναι κλέφτης κλπ Απλή εφαρμογή των κανόνων πρέπει να γίνει, τα άλλα είναι απλές σκοπιμότητες…

archaeopteryx είπε...

Φίλε Ιθαγενή, είσαι σπάνια φωνή λογικής και κοινού νου, με την άδειά σου, θα το κάνω ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

O Ιθαγενής

ελεύθερα, απλά μην μασάτε στην προπαγάνδα, είμαστε εμείς και αυτοί.

ΥΓ

τα επιχειρήματά τους μου θυμίζουν ....τον κύριο Σάλλα που θέλει να σουτάρει 5.000 κόσμο με το 40% των αποδοχών για να γλιτώσει 20.000.000 και τον εξυμνούσανε που θα έπαιρνε το ΤΤ των 10 δις καταθέσεων…

Ανώνυμος είπε...

σχολιο από το γνωστό μπλακ μπερι με πρασινες ιδιοτητες

Την περασμένη βδομάδα 3μελής ομάδα στελεχών του κολοσσού Prysmian (πρώην Pirelli) συναντήθηκε με τον Χρυσοχοίδη για να του εκφράσουν την πρόθεσή τους για επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνική εταιρεία κατασκευής καλωδίων υψηλής τεχνολογίας που αργοπεθαίνει λόγω κακής οικονομικής διαχείρησης.
Θα την μετατρέψουν στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης της Μεσογείου.
Κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ βάθους πόντισης καλωδίου στα 1300 μέτρα.
Πάντα με το υπερσύγχρονο καλωδιακό πλοίο πόντισης της Siemens

Ανώνυμος είπε...

Δλδ ρε μπλακμπερι( που μαζεύεις ελιες) δεν πήγαν στον Παμπούκη,αλλά στον Χρυσό;
Γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Γαπ,και προτιμούν τόν επόμενο διεκδικητή τού θρόνου εκφράζοντας έτσι την προτίμηση στο πουλέν τους;
Η φοβούνται την μήνι τού Σαρκό,μιάς και είναι ό κύριος δανειστής μας και θα σφυρίξει γαλλικά στόν ηγέτη;
Η μήπως τελικά δεν υφίσταται πλέον τό ολον τού πρασινου ήλιου;;

Τό σχόλιο από παραγωγό Θερινού επιδορπίου,αγαπητού στα παιδιά,ιδιαίτερα τα πράσινα.

Ανώνυμος είπε...

Μακροχρόνια εθελοντική άδεια με μερική καταβολή των αποδοχών από την Τράπεζα Πειραιώς. 40% τα δύο πρώτα χρόνια και 50% τον τρίτο χρόνο (ποιός ζει ποιός πεθαίνει) με ανάλογη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Ανώνυμος είπε...

Θα σας πω ένα στόρυ που αναφέρεται στον ιδ. τομέα. Φιλικό μου πρόσωπο απολύθηκε 30 ετών με 7 χρόνια εμπειρία. Μετά από λίγο καιρό εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και η προϊσταμένη, η οποία όμως βρήκε δουλειά αμέσως. Το φιλικό μου πρόσωπο βρήκε μια δυνατότητα να βρει δουλειά και πέρασε και δεύτερη συνέντευξη και ήταν στο παραπέντε να προσληφθεί. Μεσολαβεί όμως η πρώην προϊσταμένη για να προσλάβουν την κόρη της 25 ετών χωρίς εμπειρία, και φυσικά το πέτυχε.

Ερώτημα, όταν όλη η ελληνική κοινωνία λειτουργεί με το μιλητό πως περιμένουμε να πάμε μπροστά;