Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αχ αυτή η διαθεσιμότητα...


Μου έστειλε ο φίλος Π-Π παλιό ημερολόγιο της Pirelli με τα έργα σοφίας του Κώστα Μητρόπουλου. 25 χρόνια, πράγματι, και η κατάσταση έχει ορισμένα κοινά, μόνο που τότε ήταν δημοσιονομική πειθαρχία (και για τους insiders η προοπτική της ένταξης) ενώ τώρα, το high point είναι η …επανάσταση, που θα περάσει και από άλλα μέτρα και άλλη αστάθεια. Το βραχυκύκλωμα δεν είναι τυχαίο, κανένας δεν τολμάει ούτε την αλήθεια ούτε την διαχείριση που θα έκανε ένας νοικοκύρης σπίτι του. Λες και δεν ξέρουμε τι θα έκανε ο καθένας στα δικά του οικονομικά σε αντίστοιχη κατάσταση. Και όσο πιο πολύ στρουθοκαμηλίζουν οι πολιτικοί μας, τόσο πιο απίθανα δυσάρεστη θα είναι η «προσαρμογή»

Και, φυσικά, τίποτα δεν κινείται στον επιχειρηματικό κόσμο. Μόνο αυτές οι λίγες επιχειρήσεις που συμμαζεύουν τα του οίκου τους, και που είναι εξαγωγικές, κάπως κρατιούνται.

Ρώτησα φίλο μου δημοσιογράφο (σε σοβαρή εφημερίδα) «μα καλά, τι έχετε πάθει και σπρώχνετε πρασινάδες»; Μου απήντησε ότι τα «πράσινα» είναι τα μόνα που διαφημίζουν, και για αυτό υπάρχει και αθρογραφία, και marketing που ενισχύει το ένα το άλλο.

Δεν έχω σκοπό να διαφημίσω εφημερίδα, αλλά υπάρχουν 2-3 που θωρώ σοβαρές, και τις διαβάζω επιμελώς. Και σχεδόν ζητώ συγγνώμη που κάνω καυστικά σχολιάκια, αλλά, τι να κάνω, η ...«αλήθεια».

Διαβάζω λοιπόν: ...«Ξεπέρασε τα 1.600 μεγαβάτ τον Οκτώβριο η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) στο ηπειρωτικό σύστημα και στα μη διασυνδεμένα νησιά»...

Όπως έχω γράψει, η εγκατεστημένη ισχύς, δεν σημαίνει πολλά στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, επειδή η ισχύς πολλαπλασιάζεται με την διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα, ειδικά στα αιολικά, είναι χαμηλή, και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ που είχα, ανέφερα ότι στην Ελλάδα είναι της τάξεως του 25%. Αυτό, είναι επειδή μπορεί να μην φυσάει όταν θες το ρεύμα, ή να φυσάει όταν δεν το θες (και το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε χρήσιμη κλίμακα και εύλογο κόστος). Μία συμβατική μονάδα κάρβουνου ή αερίου έχει διαθεσιμότητα πάνω από 95%.

Τα 1.600 μεγαβάτ της «είδησης», δεν τα πολλαπλασιάζεις επί 24 για να δεις «πόσες μεγαβατώρες» θα πάρεις σε μια μέρα. Ελπίζεις, στο τέλος του χρόνου, στατιστικά, να έχεις 1.600 x 24 x 365 x 0,25 μεγαβατώρες. Και με κόστος 2-3 φορές από το συμβατικό ρεύμα για τα αιολικά, και 4-5 φορές για τα φωτοβολταϊκά. Και για κάθε αιολικό MW, θες περίπου άλλο ένα, ίσως σε θερμή εφεδρεία (δουλεύει κουτουρού) για το καλό του συστήματος. Τα έχω πει και ξαναπει. Και να τα προσέχετε τα φωτοβολταϊκά, αν είστε ...επενδυτής. Ανά τον κόσμο κόβουν και τις επιδοτήσεις και την ταρίφα, αφού τα έχουν εγκαταστήσει. Και αυτό το έχω γράψει με links -- μην λέτε δεν σας το είχα πει.

Όταν έφτιαξε την γελοιογραφία του ο Κώστα Μητρόπουλος, οι επιδοτήσεις αφορούσαν αναπτυξιακά έργα τύπου βιοτεχνιών σφολιάτας και ενοικιαζόμενων Γ’ κατηγορίας. Για αυτό έχουμε τόσες σφολιάτες και τόσα ενοικιαζόμενα Γ’ κατηγορίας. Τις επιδοτήσεις, το 1986, τις πλήρωναν οι Γερμανοί φορολογούμενοι και τα Ελληνικά δάνεια. Τις επιδοτήσεις των «1.600 MW» (που δεν είναι ούτε 400!) τις πληρώνει ο οριζοντιωμένος κύριος του σκίτσου.

Αν ενοχλείστε ή θυμώνετε με αυτά που γράφω, ή με το ύφος μου, έχετε δύο επιλογές: (α) να πάτε να διαβάσετε κάτι άλλο, ή (β) να κάνετε γιόγκα. (Δεν συνιστώ ψυχοφάρμακα). Αν βρείτε λάθος ή ανακρίβεια, κάθε διόρθωση ευπρόσδεκτη. Δηλώσεις ότι δεν με αγαπάτε, απλά με προκαλούν να βάλω καμία ανάρτηση με …φεγγάρια, και θα ...ρίξω το επίπεδο.

12 σχόλια:

GeorgeCh είπε...

Αγαπητέ archaeopteryx.
Παρακολουθούσα την αρθογραφία σου στο Antinews, αλλά πολύ πρόσφατα ανακάλυψα ότι έχεις και δικό σου blog.
Εχω ξεκινήσει να διαβάζω τις αναρτήσεις σου από την αρχή. Βρίσκω αρκετά ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις, αλλά το πιό ενδιαφέρον είναι ότι τα τεκμηριώνεις με επιχειρήματα. Μόλις αποκτήσω μια ολοκληρωμένη εικόνα από τις αναρτήσεις σου, πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε έναν διάλογο. καθώς τυγχάνει να είμαι μηχανικός. Α, και κάτι άλλο. Γράφεις καθαρά και κατανοητά :)

archaeopteryx είπε...

Κάθε διόρθωση, ευπρόσδεκτη

porta porta είπε...

«Θα τα πούμε στην επόμενη επίσκεψή μας» φαίνεται ότι σκέφτηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας ακούγοντας ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έχουν αποκλείσει το υπουργείο Ενέργειας.

Η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντηση της Τ. Μπιρμπίλη με την τρόικα αναβλήθηκε λόγω της συγκέντρωσης των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ έξω από το υπουργείου, έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων του ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που άδειασαν σακιά με λιγνίτη μπροστά από το υπουργείο και αργότερα θα συναντηθούν με την κ. Μπιρμπίλη.

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=206239&cid=4

nikos είπε...

εμ οχι και ΓΕΝΟΠ ..Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ειναι αγωνιστης και συντροφος

nikos είπε...

http://www.iene.gr/page.asp?pid=927&lng=1

Ανώνυμος είπε...

Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΔΕΗ (ΠΕΠ/ΔΕΗ) :
Μετά την είσπραξη του δανείου των 500,000 ευρώ, ο Φωτόπουλος με τη παρέα του και σε συνεννόηση με τη Μπιρμπίλη άδειασαν σακιά με λιγνίτη στην είσοδο του Υπουργείου, για να αναβληθεί η συνάντηση με τη Τρόικα. Η ΓΕΝΟΠ έχει συναινέσει στη τριχοτόμιση της ΔΕΗ, η σημερινή κινητοποίηση είναι επαναστατική γυμναστική του Φωτόπουλου και της παρέας του – στάκτη στα μάτια του κοσμάκι ότι υπάρχει αντίσταση…

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_16/11/2010_422557

Είδες η ΓΕΝΟΠ;
Ολοι οι βουλευτές έλαβαν χθες μια επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού ΔΕΗ (ΠΕΠ/ΔΕΗ), στην οποία διατυπώνεται η καταγγελία ότι η ΔΕΗ, με την απόφαση 125/6-9-2010, του Συμβουλίου Διεύθυνσης Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων, χορήγησε στη συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δάνειο ύψους 500.000 ευρώ. «Επειδή η εργατική νομοθεσία», αναφέρεται στην καταγγελία, «απαγορεύει ρητά τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικής οργάνωσης από εργοδότη, έχουμε ζητήσει με εξώδικη επιστολή την ακύρωση της ως άνω απόφασης».
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ

Στην Αθήνα σήμερα στις ……… του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2010 μεταξύ:

1) αφενός της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη αριθ. 30, όπως αυτή εκπροσωπείται σύμφωνα με τον Νόμο και το καταστατικό της, και

2) αφετέρου της Ένωσης Επαγγελματικών Σωματείων με την επωνυμία «ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΓΕΝ.Ο.Π./Κ.Η.Ε)», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Στουρνάρη αριθ. 75-77, και εκπροσωπείται νόμιμα,

συμφωνήθηκαν και έγιναν αμοιβαίως αποδεκτά τα ακόλουθα:

Ο δεύτερος των συμβαλλομένων, που θα ονομάζεται εφεξής στο παρόν για συντομία «Οφειλέτης», δήλωσε ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτες λειτουργικές δαπάνες, ζήτησε από τον πρώτο συμβαλλόμενο, ο οποίος στην συνέχεια θα καλείται για συντομία «ο Δανειστής», να λάβει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000,00) ευρώ. Ο Δανειστής συμφώνησε στην καταβολή του ποσού αυτού προς τον Οφειλέτη, συνομολογουμένης έτσι σύμβασης δανείου με τους παρακάτω όρους και συμφωνίες:

1. Το παραπάνω ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000,00) ευρώ σε μετρητά θα καταβληθεί ως εξής: ……………………………….

2. Το δάνειο συνάπτεται για χρονικό διάστημα …………. (…..) ετών που αρχίζει από σήμερα και λήγει στις ……………………

3. Το δάνειο θα εξοφληθεί πλήρως και ολοσχερώς ως εξής: ……………..

4. Το παραπάνω δάνειο συνάπτεται έντοκο με ετήσιο επιτόκιο ……%. Σε περίπτωση δε υπερημερίας του Οφειλέτη σχετικά με τον χρόνο επιστροφής του κατά κεφάλαιο και τόκους θα βαρύνεται με το κατά το χρόνο εκείνο επιτόκιο υπερημερίας και μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του.

5. Τον Οφειλέτη επίσης βαρύνουν πέραν των τυχόν τόκων υπερημερίας όλα γενικά τα έξοδα και τέλη του παρόντος συμφωνητικού συμπεριλαμβανομένων των τελών χαρτοσήμου, τα τυχόν πραγματοποιηθησόμενα δικαστικά έξοδα και αυτά της τυχόν εκτελέσεως και κάθε γενικά σχετικό έξοδο, το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα.

6. Προς εξασφάλιση της επιστροφής του συναπτομένου δανείου ………………….

5. Οι συμβαλλόμενοι ορίζουν ως αρμόδια Δικαστήρια αυτά της πόλης των Αθηνών.

6. Επίσης ρητώς συμφωνείται μεταξύ των συμβαλλομένων ότι το παρόν δάνειο είναι αδιαίρετο οσοιδήποτε και οποιοιδήποτε και αν είναι οι καθολικοί ή ειδικοί διάδοχοι του οφειλέτη.

8. Το παρόν δάνειο μπορεί να παραταθεί μόνο με έγγραφη συμφωνία των μερών.

Σε πίστωση και βεβαίωση των ανωτέρω που συνομολόγησαν και συναποδέχθηκαν οι συμβαλλόμενοι συντάχθηκε το παρόν σε τρία (3) αντίγραφα, το οποίο, αφού διαβάσθηκε και βεβαιώθηκε από τους συμβαλλόμενους, υπογράφεται από αυτούς, όπως ακολουθεί.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟMENOI

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι "ηγεσίες" είναι υπάλληλοι ιδίως Πασόκων και Γερμανών και δοσιλόγων

Ανώνυμος είπε...

Ο ορισμός του Πασόκου αυτός δεν είναι? Πουλημένος αριστερός

nikos είπε...

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2010 8:19 μ.μ.- σε υπερωρία είσαι "αγαπητέ" ....εσένα δεν σε άγγιξαν τα μέτρα ...φιλοξενούμενος είσαι εδώ.. όπως όλοι μας

Virtuoso είπε...

Απολαύστε επίπεδο blogger που προσπαθεί να κάνει και κίνημα:

"Κάθε κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να είναι θετική."

Γεια σου ρε archaeopteryx, με έκανες και γέλασα σήμερα....

archaeopteryx είπε...

Κοίτα βιρτουόζε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πεις: Αυτό είναι λάθος. Το άλλο δεν είναι 5 αλλά 8. Ή η τάδε πηγή δεν τα λέει καλά.

Αδυνατείς να βρεις, ή βαριεσαι να επισημάνεις λάθος, και περιορίζεσαι να λές "πώς είσαι έτσι ρε" και "ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε". Βαρυσήμαντα. Να δεις τον διάλογο στην "κλιματολογία". Σε αφορά.

Το "πώς" είμαι, αφορά εμένα. Το ποιός είσαι, (αν σου πληρώνω τον μισθό), πάλι αφορά εμένα. Αν δεν σου πληρώνω τον μισθό, τουλάχιστον χαίρομαι που διαβάζεις τις αναρτήσεις μου. Ίσως μάθεις κάτι.