Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν είναι δυνατόν, δεν υπάρχουν, δεν θα υπάρξουν


Τα λέω τόσο καιρό, στα Ελληνικά, τα διαβάζω τώρα και από «ξένους» στα Αγγλικά, και μεταφράζω τα βασικά κομμάτια:

«Στην πράξη, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αξιόπιστη και οικονομική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., επειδή χρειάζονται μεγάλης κλίμακας, χαμηλού κόστους και αποτελεσματικά συστήματα αποθήκευσης που θα μπορούν να κρατάνε τα φώτα ανοιχτά όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο. Τέτοια αποθηκευτικά συστήματα δεν υπάρχουν και δεν είναι πιθανό να υπάρξουν στα επόμενα 20 χρόνια».

«Η ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά ή ηλιακά είναι πανάκριβη επειδή η απόδοσή τους επηρεάζεται απρόβλεπτα από τον καιρό. Μπορεί να μην παράγουν όταν υπάρχει ζήτηση, ή να παράγουν όταν δεν υπάρχει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλή «διαθεσιμότητα». Η διαθεσιμότητα σε μία μονάδα κάρβουνου είναι πάνω από 90%, ενώ σε αιολικά, ακόμα και διασυνδεδεμένα αιολικά, είναι κάτω από 30%. Αν πέσει για 15 λεπτά της ώρας ο αέρας και μειωθεί η απόδοση κατά 50%, ή θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη, ακαριαία, εφεδρική παραγωγική δυναμικότητα, ή θα καταρρεύσει το σύστημα με ένα black-out. Όπως και να το αναλύσουμε, ό,τι και να πούμε για εξωτερικά κόστη ή οποιεσδήποτε αλχημείες, το αιολικό ρεύμα σε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό σύστημα κοστίζει 3 με 5 φορές όσο ρεύμα από συμβατικές πηγές από κάρβουνο, ή πυρηνική ενέργεια».


Η ίδια η Γερμανική Ε.ΟΝ Netz GmbH, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ηλεκτρικού δικτύου στην Γερμανία, ανέφερε το 2005 ότι «η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβατική σε οποιονδήποτε σημαντικό βαθμό. Όσο περισσότερο αιολικό δυναμικό μπαίνει στο δίκτυο, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό της συμβατικής ενέργειας που μπορεί να υποκαταστήσει (μπορείτε να κατεβάσετε το πρωτότυπο pdf της Ε ΟΝ από το http://www.windaction.org/documents/461).

Ολόκληρο το άρθρο Barriers to Large-Scale Renewable Energy Generation , του Bryan Leyland, στο http://multi-science.metapress.com/content/23242185256365x7/?p=7155c2d41dfe4c2d84b7f8bfb41b4040&pi=1.

7 σχόλια:

nikos είπε...

η φωτ.είναι από πολώνια και λέει "Έξω τα χέρια από την περιουσία μας "

archaeopteryx είπε...

Γεια σου Νίκο! Χε χε χε... ήξερα ότι θα τραβήξει την προσοχή σου η συγκεκριμένη διαδήλωση... Μα δεν σου κάνει εντύπωση, ότι όπου και αν πάνε να βάλουν αιολικά, σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα, ο κόσμος ξεσηκώνεται; Για αυτό ψάχνουν όλο και πιο πολύ υπανάπτυκτους και αποβλακωμένους...

nikos είπε...

και μετά την σημερινή αύξηση τιμής διάθεσης ξύλου για καύση κατά 23%
..με ταυτόχρονη μείωση μερίδας από 8 κυβικά σε 6 …οι χωροφύλακες ..του
τόπου θα πιάσουν δουλειά (πρέπει να εφαρμοστή από την σοσιαλιστηκή
κυβέρνηση μας και η συνυπευθυνότητα ..στην “αρπαχτή” ..παλιά μου τέχνη
κόσκινο) …έπονται αυξήσεις στο .....πετρέλαιο θέρμανσης και ....Η/Ε..η Μαυροπηγη δεν σώζετε

Ανώνυμος είπε...

Συνεργασία με EDF για μεγάλα έργα ΑΠΕ ή η ΔΕΗ σε ρόλο νταβατζή

Την απόφαση να ενισχύσει την συνεργασία της με το γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EDF στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αποφάσισε χτες το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης και της αντιδραστικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της ιδιωτικοποίησης της ίδιας της ΔΕΗ, μέσω της συνιδιοκτησίας σε νέες μονάδες της.
Το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της γαλλικής «EDF Energies Nouvelles», της EDF EN GREECE, της ΔΕΗ ΑΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, «στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση μεγάλων, πολύπλοκων και τεχνολογικά προηγμένων έργων ΑΠΕ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιχείρησης. Μάλιστα, συγκεκριμενοποιεί δύο μελλοντικά έργα, που θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα: την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος τουλάχιστον 250 MW στη Φλώρινα και ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη, το οποίο θα συνδυάζει αιολικό πάρκο 90 MW με αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας».
Η ΔΕΗ και η γαλλική εταιρεία συνεργάζονται ήδη με τη συνεκμετάλλευση ενός αιολικού πάρκου 38 MW στη Βοιωτία.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5862861&publDate=29/9/2010

Ανώνυμος είπε...

Kαλημέρα.
Έγραψαν για μια επένδυση αιολικών Φ-Β που θα έχουν συμμετοχή 49% Αμερικάνοι επενδυτές.
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατί η Μπριμπρίλη
επιμένει τότε οτι οι ΑΠΕ
είναι η λύση στη ζωή μας?
Γιατί ε?
γιατί?
Α ρε Νικολάκη, δουλειές, με φούντες!

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=208049