Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Drang nach Desertec


Ο σημερινός κόσμος κατάλαβε ότι το πετρέλαιο είναι πολύτιμο αγαθό κάπου μεταξύ 1967 και 1979 με τις πετρελαϊκές κρίσεις των δύο πολέμων στην Μέση Ανατολή και της επανάστασης στο Ιράν. Από τότε ψαχνόμαστε για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, και φτιάχνουμε μοντέλα και θεωρίες για το πότε θα τελειώσει ο …κόσμος.

Βέβαια, ο πόλεμος για το πετρέλαιο και τον έλεγχό του, είναι αρκετά παλαιότερος, και χωρίς να είμαι ιστορικός πετρελαίου, βλέπω ότι ξεκίνησε όταν κάποιος Ignacy Łukasiewicz βρήκε ότι μπορούσε να αποστάξει φωτιστικό πετρέλαιο σαν υποκατάστατο του λαδιού φάλαινας και του φωτιστικού σπερματσέτου. Η πρώτη γεώτρηση για πετρελαιοπηγή ήταν στην Πολωνία το 1853 (λογικό αν σκεφτείς ότι οι Πολωνοί ήταν αποκομμένοι από τα …φαλαινοθηρικά).

Η ύφεση στην Αγγλία το 1873 ήταν η αρχή του τέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, και η Αρχή της ανόδου του Α’ Ράϊχ, με την Γερμανία να ξεπερνάει την Αγγλία σε παραγωγή και εξαγωγές χάλυβα, μηχανημάτων και χημικών. Το 1880 με πρωτοβουλία της Deutsche Bank και του συνιδρυτή της Georg von Siemens (μικρανηψιού του Werner von Siemens της …Siemens), άρχισαν οι Γερμανοί βιομήχανοι και τραπεζίτες να ψάχνουν για αγορές και πρώτες ύλες. Οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) είχαν καπαρωμένο τον περισσότερο γνωστό κόσμο, και οι Γερμανοί στράφηκαν προς τα γενικά υπερχρεωμένα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με οικονομική και στρατιωτική διείσδυση, κάτι που δεν άρεσε στις Μεγάλες δυνάμεις αλλά το ανέχτηκαν.


Από τότε είχαν οι Γερμανοί μεγαλοπρεπή σχέδια «διασύνδεσης» του κόσμου (του κόσμου «τους») μόνο που τότε δεν είχαν το …Desertec, αλλά τηλέγραφο και σιδηροδρόμους (συμπεριλαμβανομένου και του σιδηροδρόμου Βερολίνου – Βαγδάτης, που εξασφάλιζε και δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαίου και άλλων ορυκτών που είχαν βρει οι Γερμανοί γεωλόγοι στην Μοσούλη, το Κιρκούκ, και την Βασόρα.

Η πρώτη εξερεύνηση σε μεγάλη κλίμακα για πετρέλαιο έγινε περί τα τέλη του 19ου αιώνα, στο Αζερμπαϊτζάν, τότε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από την Branobel συμφερόντων κάποιων κυρίων Νομπέλ και κάποιου Βαρόνου Peter von Bilderling. To 1920, οι Μπολσεβίκοι εθνικοποίησαν την Branobel, και οι Νομπέλ μεταβίβασαν τις περισσότερες μετοχές τους στην …Standard Oil of New Jersey. Η Αμερική άρχισε να παράγει πετρέλαιο στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά έχασε τα πρωτεία παραγωγής περί το 1960 στην Σαουδική Αραβία και την Ρωσία.

Περί το 1900, η Αγγλία εξασφάλισε πετρέλαιο από τον τότε Σάχη της Περσίας και αποφάσισε να γυρίσει τον πολεμικό στόλο της από κάρβουνο σε πετρέλαιο, και ο σιδηρόδρομο Βερολίνο – Βαγδάτη ήταν σαφής απειλή. Σε αντίδραση της πολιτικής Drang nach Osten ξεκίνησε συμμαχίες με Ρώσους και Γάλλους και μάλλον υποκίνησε Βαλκάνιους και Νεότουρκους εναντίον του φιλογερμανού Σουλτάνου.


Τα πετρέλαια του Κουρδιστάν και του Ιράν δεν ήταν οι μοναδικές αιτίες για τον Α’ Π.Π. Ούτε ήταν ο σιδηρόδρομος Βερολίνου – Βαγδάτης και ο τηλέγραφος Ευρώπης – Ινδίας οι μόνες αφορμές. Ούτε πήγαμε απ’ ευθείας από το Drang nach Osten στο Desertec, απ’ ευθείας. Περάσαμε πρώτα από το Lebensraum. Με το πετρέλαιο, το Μεγάλο Παιχνίδι έχει γίνει επικίνδυνο, και δεν νομίζω ότι έχει τελειώσει.

ΥΓ. 1) Μην πιστεύετε ότι το πετρέλαιο τελειώνει σε 30 ή σε 50 χρόνια, άλλα παίζονται και 2) με κλικ στους χάρτες, μεγενθύνονται.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"οι Γερμανοί στράφηκαν προς τα γενικά υπερχρεωμένα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με οικονομική και στρατιωτική διείσδυση, κάτι που δεν άρεσε στις Μεγάλες δυνάμεις αλλά το ανέχτηκαν"

Αρχαίε αν αυτό είναι αλήθεια η ιστορία επαναλαμβάνεται 130 χρόνια αργότερα.

Ζάχαρη είπε...

γιατι η επιλογη του χαρτη;

Ανώνυμος είπε...

http://ottomanempire.info/end.htm

archaeopteryx είπε...

χμμ.. ζάχαρη, μήπως υπάρχουμε, εμείς και οι βόρειοι γείτονές για να εμποδίζουμε την γραμμή Αμβούργο-Βερολίνο-Βαγδάτη-Δαμασκός-Βασόρα;

Βέβαια, αν σε ενοχλεί, έχει πολλή εικόνα το θέμα

Ζάχαρη είπε...

απλη ερωτηση...δεν γνωριζω πολλα

nikos είπε...

"Είμαι ευτυχής που ζω σε μια δημοκρατική χώρα, όπου μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερα οτιδήποτε θελήσει το ΔΝΤ."
Χαρυ Κλυν

Ανώνυμος είπε...

Desertec νάναι οι ώρες τους...
Συνεχώς Drang έχουν αυτοί
Εμείς το λέμε Nostalgie.

Ειναι περίεργη περιπτωση ισχυρό και μεγάλο κράτος εγκλωβισμένο στο κέντρο της Ευρώπης.

Την έχουν δει λάθος νομίζω.
Στη θέση τους δε θα ασχολιόμουν καθόλου με το νοτο και την ανατολή
θα κοίταζα μονίμως βόρεια, Ρωσία, Βαλτική και Δυτικά.

Η Γερμανία στο Βορρά της είναι αλλη χωρα.
Καμία σχέση με την κεντρογερμανια-νοτιογερμανία.
@αλλενάκι

nikos είπε...

@αλλενάκι-υπάρχει και η Αρκτική ..ειναι ποιο πλουσια σε ορυκτο πλουτο

Ανώνυμος είπε...

Και όμως η Γερμανία βλέπει και παραβλέπει την ΝΑ Ευρώπη σαν ζωτικό χώρο. Από το 1900 το κάνει όταν σκαρφίστηκε την γραμμή για Βαγδάτη για δικαιώματα πετρελαίου. Τότε η Ideologie ήταν να σώσουν τους Muslimbrüder Οθωμανούς. Τώρα είναι πολύ Πράσινο και οι Τούρκοι πάντα φιλογερμανοί ήταν. Τους τα χαλάει λίγο η φιλοαμερικανική Βουλγαρία και πάντα το Ισραήλ.

Ανώνυμος είπε...

The Indo-European Telegraph Company (IETC) was privately owned and operated by the Siemens Company.

On 11 January 1868, Nasáer-al-Din Shah granted the Siemens brothers a concession to build and operate a telegraph from Tehran to the Russian frontier at Jolfaā.

nikos είπε...

Μην ξεχνατε... οτι για να λειτουργησει ο καπιταλισμος χρειαζεται ο πλουτος να παραγει νεο πλουτο για τον κατοχο του και να αξιοποιειται στην αγορα με συμφεροντες ορους γι αυτους που τον κατεχουν .Αυτο που δεν μπορει να γινει για τον ελληνικο καπιταλισμο .Το δημοσιο χρεος απορροφα τους πιο ζωτικους πορους μιας ομαλης αναπαραγωγης και συσσωρευσης του κεφαλαου στο εσωτερικο της χωρας .Αυτο σημαινη οτι η χωρα απο την σκοπια του μεγαλου κεφαλεου ,δεν μπορει να παραγει ικανοποιητηκα ποσοστα κερδους -παρα μονο αν οι κορυφες της ντοπιας ολιγαρχιας συνασπιστουν με τους ξενους δανειστες ,με την διεθνη χρηματιστικη ολιγαρχια .Συμαινη οτι το κυριαρχο πολιτηκο συστημα αποδιαρθρωνεται,σαπιζει και καταρρεει μπροστα στα ματια ολοκληρου του λαου
Αυτός ήταν και ο λόγος που στην προηγούμενη ανάρτηση στα σχόλια βροντοφώναξα για τον άσπρο εθνικό μας πλούτο τα νερά του Αλιάκμονα και Αχελώου ..και τα μάτια μας …

Ανώνυμος είπε...

Αν και παλιά η ανάρτηση,ας την ενεργοποιήσω.
Πριν από πολλά χρόνια,ο Γ.Α.Π. είπε το περίφημο "πετρέλαιο δεν υπάρχει!"
https://www.youtube.com/watch?v=ftGyhfPUQBk

Βέβαια η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Γιατί ο Κώστας Κόλμερ με το βιβλίο του "Τα πετρέλαια της Ελλάδος" το 2006 αποδείκνυε το ακριβώς αντίθετο.
http://www.skai.gr/mobile/article?aid=9950
Παρουσίαση του βιβλίου «Τα πετρέλαια της Ελλάδος - Ο ακήρυκτος πόλεμος Ελλάδος και Τουρκίας»

ΕΛΛΑΔΑ07/11/2006 | 17:48Τελ. ενημ.: 07/11/2006 17:48

http://www.biblionet.gr/book/109700/%CE%9A%CF%8C%CE%BB%CE%BC%CE%B5%CF%81,_%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82/%CE%A4%CE%B1_%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82

Ο "ακήρυκτος πόλεμος" που διεξάγει ήδη η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδος είναι ένας ακόμη πόλεμος για το πετρέλαιο.
Το πετρέλαιο που υπάρχει στην Ελλάδα το είχαν επισημάνει οι Γερμανοί γεωλόγοι της Βέρμαχτ, κατά την διάρκεια της Κατοχής, όταν ερευνούσαν όλο τον ορυκτόν πλούτο της χώρας. Ως διά μαγείας τα σχετικά πορίσματα βρέθηκαν το 1973 στα χέρια της γερμανικής εταιρείας "Βίντερσχαλ", η οποία, προκειμένου να μην εμφανισθεί η ίδια, προτίμησε να συνεταιρισθεί με την καναδική "Ωσεάνικ".
Όπως αποκαλύπτει ο συγγραφεύς, εκτός των 120 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου και των 850 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που απέδωσαν μέχρι σήμερα οι "Πρίνος Ι" και "ΙΙ", κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχουν εντοπισθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο Θρακικό Πέλαγος, στα νότια της Κρήτης και στην Δυτική Ελλάδα (Κατάκολο, Κυλλήνη, Ζάκυνθος, Παξοί, Αιτωλικό, Δελβινάκι, Μποτσάρα, Φιλιατρά).
Ένα εκπληκτικό βιβλίο, που διερευνά τους παλαιούς και νέους "ενεργειακούς δρόμους" του μαύρου χρυσού και που συμπληρώνεται με την Συνθήκη της Λωζάννης, βάσει της οποίας η Τουρκία έχει παραιτηθεί του Αιγαίου Πελάγους. Μια συνθήκη που η γείτων χώρα τόσο εμφανώς καταπατά τα τελευταία τριάντα δύο χρόνια με μια σειρά "θερμά" επεισόδια!...

Τα τελευταία χρόνια με τις μελέτες από τα σεισμικά υπάρχουν εκτιμήσεις για τις ΑΟΖ τόσο την δική μας,όσο και των υπολοίπων Μεσογειακών Χωρών.
Στη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το 2015(Ιούνιος) ο κος Νίκος Λυγερός μιλάει χαρακτηριστικά για την Αξία των Κοιτασμάτων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ελλάδας,Κύπρου,Ισραήλ στο βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=DVE_dKFkAIU&feature=youtu.be&t=2710
"Τα θαλάσσια θέματα της Ελληνικής ΑΟΖ"

Στο δε σαιτ του,
http://elliniki-aoz.blogspot.gr/
αναφέρει την αξία,αντιγράφω από εκεί:

Αξία Κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου εντός Ελληνικής ΑΟΖ
• ΑΙΓΑΙΟ 1,5 δις βαρέλια Χ 100 $ = 150 δις $
• ΙΟΝΙΟ 2 δις βαρέλια Χ 100 $ = 200 δις $
• ΚΡΗΤΗ 14 - 22 δις βαρέλια Χ 100 $ = 1,4 – 2,2 ΤΡΙΣ $
• ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ 50 δις βαρέλια Χ 100 $ = 5 ΤΡΙΣ $
* Το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε βαρέλια, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με το πετρέλαιο - Για να κατανοούνται καλύτερα τα μεγέθη.
* Το μέγεθος των κοιτασμάτων έχει υπολογιστεί από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και έχει δημοσιευθεί σε σχετικούς χάρτες.

* Σχετικές μελέτες έχουν γίνει και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου με ανάλογα αποτελέσματα. Η Γαλλία ερευνά τη Μεσόγειο από το 1911.