Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Χειρογεννήτριες, ποδογεννήτριες κλπ.


Με όλη την καταστροφολογία και την Αειφόρο Πράσινη Ανάπτυξη, άρχισα και εγώ να ψάχνω για κονσέρβες, φακούς, στολές εκστρατείας, υπνόσακους… Τα απαραίτητα για τους παγετώνες – συγγνώμη καύσωνες -- που έρχονται.


Μου λένε τώρα ότι οι αλκαλικές μπαταρίες δεν είναι πράσινες, αλλά να ένας φακός, που δουλεύει με χειροκίνητη μανιβέλα, μπαταρία λιθίου, που κρατάει 100mAh. Τα LEDάκια δεν τραβάνε πολύ ρεύμα, και θεωρητικά η μπαταρία κρατάει 5 ώρες. Με 1 λεπτό μανιβέλας, έχεις πέντε λεπτά φως, η μπαταρία αντέχει να φορτώσει και να ξεφορτώσει 500 φορές. Δηλαδή θα αντέξει για 85 ώρες, αν γυρίζεις την μανιβέλα για 17 ώρες…


Βέβαια, δεν ξέρω αν τα πλαστικά γρανάζια θα αντέξουν, πρέπει να το δοκιμάσω. Μια περιστροφή της μανιβέλας αντιστοιχεί σε 99,2 περιστροφές του δυναμό.


Τα LEDάκια χρειάζονται πυνκωτές και τρανζίστορ και διόδους γιατί δουλεύουν με συνεχές ρεύμα, ενώ το δυναμό της μανιβέλας βγάζει εναλλασσόμενο.


Η ισχύς από το δυναμό είναι περίπου 100mA στα 4,2V ή 0,42W. Αν φόρτιζες για μια ώρα, θα παρήγες 0,42 * 1 = 0,42 Whr. Υποθέτω ότι ο άνθρωπος έχει περίπου 35% αποτελεσματικότητα άρα με μία ώρα γύρισμα πρέπει να φας 1,2Whr φαγητό (που, αν το έκανα σωστά, είναι 1,03 θερμίδες (Kcal).


Ένας τέτοιος φακός (made in China) κάνει περίπου €20-25, ή €4.800/kW με σχετικά τσάμπα καύσιμο, αν μάλιστα κάνεις και γυμναστική, πληρώνεις για να γυρίζεις. Βέβαια, σε μεγάλη κλίμακα, τίθεται θέμα αν υπάρχει αρκετό λίθιο για τις μπαταρίες, και πετρέλαιο για τα πλαστικά, τα ηλεκτρονικά κλπ... Να θυμίσω ότι το παιχνίδι με την κυψέλη υδρογόνου έβγαζε 210mW και κόστιζε €75, ενώ η Γιαπωνέζικη γεννήτρια έκανε €28.000 για 2kW, και ήθελε και υδρογόνο (ακριβή, αλλά ...εργαλείο)


Να ιδέα για την ΥΠΕΚΑ και τον προϊστάμενό της: Να βάλουμε δυναμό στα ποδήλατα στα γυμναστήρια και να τα διασυνδέσουμε! Πράσινη ενέργεια μετά γυμναστικής, και κανένα τυχερό, ποιός στην χάρη μας!

Και, όσο το σκέφτομαι, ένας καλός ποδηλάτης έχει ισχύ 200W. Άντε 100W για εμάς τον λαό. Πώς και δεν σκέφτηκε καμιά ΜΚΟ, αντί να μας κάνει ποδηλατόδρομους, να μας βάλει σε κατ' οίκον 8άωρο περιορισμό, παρέα με τέτοια εργαλεία, 1.000.000 Αθηναίοι 200MW, ή 1.600MWhr! Θα είμαστε ιδανική εφεδρεία, να κάνουμε πεντάλ, όταν δεν φυσάει. Κι αν είμαστε γυμνασμένοι, 3.200MWhr.

Νομίζετε ότι τα ενεργειακά μαθηματικά των Αειφόρων ΜΚΟ είναι πολύ πιο σoφιστικέ; Χα! Μην πω ότι τους δίνω και ιδέες... Άσε που όταν πάρεις σύνταξη σου μένει και το ποδήλατο!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με μία θερμίδα την ώρα δεν κάνει για γυμναστική ο φακός. Η διασύνδεση στα γυμναστήρια είναι καλύτερη ιδέα.

Ανώνυμος είπε...

Απάτη με φ/β στην Ισπανία. Έπιασαν φωτοβολταϊκό που πουλούσε ρεύμα την νύχτα!!!

Δούλευε γεννήτρια και έπαιρνε την επιδότηση!

http://www.leonardo-energy.org/messages-fraud-spanish-solar-energy-incentives

Unknown είπε...

Αρχαιε, πως μπορώ να κάνω κολάζ ανεμογεννητριουλες σε φωτογραφία , για να δειξω το προβλημα που ερχεται σε μι απεριοχή?

archaeopteryx είπε...

Strato, με photοshop (ή αντίστοιχο). Αν δεν ξέρεις εσύ βρές ένας γραφίστα ή γραφίστρια, ή κάποιον που να το ξέρει. Στις δικιές σου φωτο βάζεις από πάνω κόπιες από google images ή αιολικές μπροσούρες

Ανώνυμος είπε...

τερμα τα ποδηλατα, περπατημα.....τωρα που θα χαθουν δουλειες θα εχουμε αφθονο χρονο να τον αξιοποιησουμε καταλληλα.



http://www.gotwind.org/orange_power_wellies.htm

sawas