Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Νεοσοσιαλισμός

Δεν θα ξεχάσω την πρώτη μου «συζήτηση» με τον Προφήτη. Δεν ξέρω πως μου μπήκε η εντύπωση ότι ήταν «αριστερός», μάλλον επειδή διαφωνούσε με απόψεις που διατύπωνα, που μάλλον ήταν λίγο από τον …Milton Friedman, στον οποίο πολλοί αποδίδουν ένα σωρό αρνητικά, σε αυτά που έχει πει, ή στο πώς εφαρμόστηκαν, αλλά δεν έχει αυτό σημασία, τώρα. Σημασία έχει ότι με τον Προφήτη γράφαμε με τις ώρες, και κάπου βρήκαμε κοινό παρονομαστή, τουλάχιστον κατάλαβα τι έλεγε, κατάλαβε τι έλεγα. Για το αν τον έπεισα ότι η Ελευθερία της Αγοράς, δεν είναι παρά «Ελευθερία» δεν το ξέρω, αλλά έκτοτε, σίγουρα άλλαξα, εγώ, γνώμη για τους ...εκσυγχρονιστές!

Οι πολιτικές ταμπέλες άλλαξαν, και το πονηρό Πασόκ το έχει καταλάβει και έχει μεταλλαχθεί σε νεοσοσιαλιστικό κόμμα, κομπλέ με όλη την Πράσινη Αειφορική γαρνιτούρα, που ανακαλύπτω μέσα από «διαλόγους» με πράσινα στρουμφάκια, στο antinews, καμία σχέση με αυτούς που είχα με τον Προφήτη, αλλά ο Προφήτης είναι Προφήτης. Το Πασόκ έχει γίνει ένα Νεοσοσιαλιστικό Κίνημα.

Το Νεοσοσιαλιστικό Κίνημα έχει τις ρίζες του σε ΜΚΟ, διεθνείς ΜΚΟ, μερικές αμερικανογενείς μερικές ευρωπαϊκές, όλες αριστερίζουσες σε προσέγγιση, αλλά, όσο το ψάχνω, βαθιά φασιστικές και ανελεύθερες. Βασίζονται στο να παίρνουν λεφτά από εμάς, δήθεν για να μας σώσουν ή να μας βελτιώσουν, στην πράξη για να τα φάνε. Προωθούν μία νέα θρησκεία, στην οποία το «Περιβάλλον» (Πλανήτη το λέμε τώρα) είναι μία από τις πιπίλες. Και τι πιπίλα!... Βασίζεται στην καθολική και καλοπροαίρετη θέλησή μας να κάνουμε κάτι «καλό», ή κάτι «αποδεκτό», και σίγουρα «πουλάει». Έτσι προέκυψε η Πράσινη Αειφόρος Ανάπτυξη, που με το απλοϊκό μου μυαλό βλέπω σαν άσκηση με επιδοτούμενα σεμινάρια, και ελπίδα 1) να βρεις γκόμενα (ή γκόμενο) και 2) να βρεις και καμία παρασιτική δουλίτσα που να μην χρειάζεται πτυχίο άλλο από αυτό της καλαθοπλεκτικής και της ύφανσης ταγαριών. Ωστόσο η δουλειά είναι, νομίζω πιο σκοτεινή. Όπως το Πασόκ του '81 έκλεψε αριστερά συνθήματα και εκφύλισε την Carmina Burana, για να φάει τα λεφτά των παλιών δεξιών, και δανείστηκε για να δώσει ψεύτικη παιδεία, και προσδοκίες στον φτωχό κόσμο, που νόμιζε ότι ήταν ...αριστερός και αντιστασιακός, έτσι ο Νεοσοσιαλισμός, δήθεν οικολογικές ανησυχίες και ελπίδες για σωτηρία, πότε του Πλανήτη, πότε του Γαλαξία, για να ξαναπλουτίσει, και να ξαναροκανίσει.

Δεν ξέρω αν το Πασόκ του 1981 είχε βαθειές ρίζες σε σκοτεινά καπιταλιστικά κέντρα, αλλά το Νεοπασόκ του 2010, είναι Νεοσοσιαλιστικό. Έχει ιερατείο. Δεν ξέρω αν το ιερατείο αυτό, έχει ρίζες στο Μεγάλο Κεφάλαιο, ή σε κρυφές λέσχες και την Νέα Τάξη. Αλλά όλη του η φιλολογία, όλα του τα συνθήματα είναι κατά της Ελευθερίας και της Ελεύθερης Αγοράς. Δεν υπάρχει τίποτα το Ελεύθερο στο να παραδίδεις την ιδιοκτησία σου σε ξένα μονοπώλια, έναντι μίζας. Προφασιζόμενος ότι δήθεν δεν έχεις επιλογή. Ούτε χάβω ότι τα κάνουμε αυτά κατ' εντολήν μίας ή άλλης Μεγάλης Δύναμης, ούτε έχω καταλάβει πως μπλέκονται οι συμβατικές Μεγάλες Δυνάμεις σε αυτό που γίνεται. Είναι μαζί; Είναι αντίπαλοι;

Η Ελεύθερη Αγορά δεν χρειάζεται ιερατείο, είναι Ελεύθερη, και συνήθως, τα ιερατεία σου πουλάνε φύκια για να σου πάρουν τα λεφτά σου, ή για να βάλεις το κεφάλι κάτω. Όπως θα λέγαμε παλιά, σε παλιά, αριστερίστικη γλώσσα, τα ιερατεία επαγγέλλονται και προωθούν την Αντίδραση. Αλλά ποιος θυμάται τέτοια… Ωστόσο, την παλαιομοδίτικη «Αντίδραση» βλέπω σε όλα αυτά, Αντίδραση με θρησκευτικές μεθοδολογίες και βαθύ, βαρύ, και αμείλικτο φασισμό, πιο πέρα, στο βάθος…

2 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

Το Πασοκ δεν ηταν ποτε σοσιαλιστικο.
Ηταν μια πατεντα που ειχε σκοπο να απορροφησει ολη την αριστερη ζητηση που περισσευε τοτε στην Ελλαδα και να την μετατρεψει σε κερδη πασης φυσεως για μερικους.Για τους κληρονομους του δεν πιστευω οτι νοιαστηκε για αυτο και εκεινοι το εκδικουνται γελοιοποιωντας το.

nikos είπε...

Η φιλοσοφία του Σωκράτη σε πλήρη εφαρμογή ..άλλωστε υπάρχει προηγούμενο εφαρμογής δεκαετιών