Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Rigoletto è andato con il vento


Ωραία μέρα η χθεσινή, πήγα σε μία από τις δύο περιοχές με δέντρα και χορτάρι και λουλούδια που έχουν μείνει σχετικά κοντά στο λεκανοπέδιο. Συνάντησα μια παρέα Ιταλών, εξαιρετικά παιδιά, συστηθήκαμε με όσους δεν ήξερα, μου ανακοινώνει ένας περίχαρος ότι είναι με την τάδε μεγάλη Ιταλική εταιρία και θα μας φέρει πολλά αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. «Μπράβο» του είπα, «να βάλετε αιολικά πάρκα στην Ιταλία, πολλά αιολικά πάρκα, στην Ιταλία και την Σικελία». Που να φανταστεί ο άνθρωπος ότι θεωρώ απάτη τα αιολικά πάρκα, χαμογελαστός μου λέει «θα βάλουμε παντού, όπου έχει αέρα». Του λέω «όχι όπου έχει αέρα, όπου έχει υπερτιμολόγηση στο ρεύμα. Για την επιδότηση αιολικών πάρκων με ρεύμα στα €90 ή €250 την μεγαβατώρα, θα έρθετε, και με την ελπίδα ότι η γη μας είναι για πέταμα»...

Για να δούμε όμως τι κάνει ο Rigoletto στην πατρίδα του. Η Ιταλία είναι σαν και εμάς, πιο μεγάλη, πολύ πιο προχωρημένη σε μερικά θέματα, και με κάπως πιο ισχυρό και πρόσφατο αποικιοκρατικό παρελθόν (και πολύ πιο κοντά στην Β. Αφρική)και κλικ για μεγέθυνση:


Η Ιταλία, το 2008 είχε 3.736 ΜW εγκατεστημένη αιολική ισχύ, με άλλα 1.010 MW υπό εγκατάσταση και με εκτίμηση παραγωγής 6.637 GWhr έδωσε το …1,9% της κατανάλωσης στο δίκτυο. Κατά διαβολική σύμπτωση, και εκεί μιλάνε για €90 ανά μεγαβατώρα αλλά φτάνει και τα €158/MWhr. Αυτά, τα βρήκα εδώ. Το κείμενο, η εισαγωγή, και η φρασεολογία, μου θυμίζει νομοσχέδιο Μπιρμπίλη… Να δεις, οι ίδιοι θα το έχουν γράψει.

Οι Ιταλοί, μετά το Chernobyl, αποφάσισαν να μην έχουν πυρηνικά, ωστόσο (1) αγοράσουν πυρηνικό ρεύμα από αντιδραστήρα στην Σλοβενία, 60 χλμ. από την Τεργέστη και (2) τα κόμματα του Βορρά πιέζουν για ενεργειακή ανεξαρτησία με πυρηνικούς αντιδραστήρες, και υποτίθεται θα ξεκινήσουν να φτιάχνουν έναν, το 2013. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι 3-5 χρόνια πίσω από την Ιταλία, εμείς θα ξεκινήσουμε το 2016-2018 (χαχαχα).

Ωστόσο, να δούμε από τι ζει η Ιταλία. Βρήκα συνοπτικά στοιχεία εδώ, και τα συνέκρινα με αντίστοιχα Ελληνικά στον παρακάτω πίνακα (κλικ για μεγέθυνση):


Από πετρέλαιο, κάρβουνο και αέριο ζει η Ιταλία. Όσο πιο πολλά αιολικά βάζει, τόσο πιο πολύ θα πέφτει έξω. Για αυτό ήρθαν οι φίλοι στην Ελλάδα, για να γλυτώσουν οι ίδιοι. Παρά την φιλολογία, ενεργειακή ανεξαρτησία, με τον σημερινό τρόπο ζωής, χωρίς κάρβουνο, μόνο με πυρηνικά μπορεί να έχει κανείς. Κάρβουνο υπάρχει άφθονο και φτηνό και εγώ, από όσα έχω δει, το θεωρώ έγκλημα να το αποκλείουμε από τον ενεργειακό σχεδιασμό. Εξ, άλλο, μην είμαστε υποκριτές, κάρβουνο καίνε οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία. Όσο για τα αιολικά, με πολύ φασαρία, το 0% έγινε 1,9% και με τριπλάσια φασαρία θα διπλασιασθεί, και η φαντασίωση ότι θα ζούμε από αιολικά στέκει μόνο αν, σαν τον Ιταλό που συνάντησα, δουλεύουμε σε ξένη χώρα, ψάχνοντας για κορόϊδα. Η πράσινη απασχόληση βασίζεται σε κορόϊδα, που δέχονται να πληρώνουν το ρεύμα 200% και 400% πάνω από το κανονικό, για να απασχολούνται αυτοί που γελάνε με τα κορόϊδα.

Τα κορόϊδα, νομίζω ότι έχουμε αρχίσει να μαθαίνουμε ποια είναι. Πληροφορίες για την Enel στην Ελλάδα, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: