Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι όλα γίνονται χωρίς σχέδιο και προοπτική


Μια ρύθμιση, για να πετύχει, πρέπει να είναι αποδεκτή, βιώσιμη και δίκαιη και επώδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους – και για τις τράπεζες

Κυρίες και κύριοι,

Το έγκλημα του Πρωθυπουργού (ή είναι άγνοια;) δεν είναι ότι θα μας φορολογήσει. Το έγκλημα είναι ότι γίνεται χωρίς εκπεφρασμένο σχέδιο και προοπτική.

Κατ’ αρχάς, δεν είναι ειλικρινείς. Αναδιάρθρωση κάνουμε, και τα δάνεια του ΔΝΤ ή της ΕΕ (αν είχαμε τα πτυχία μας μερικοί μερικοί, τίμια, και όχι από αντιγραφές και σκονάκια) είναι “bridge loans” κοινώς ενδιάμεση χρηματοδότηση, μέρος της αναδιάρθρωσης, ή “ρύθμισης”. Μία ρύθμιση ή αναδιάρθρωση πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά, όχι για να γράφουμε διατριβές, αλλά για να υπάρξει αποδοχή από τον Λαό, και έχει πολλά συστατικά:

A. Παράλληλα με το bridge financing θα έπρεπε να έχει ήδη συμφωνηθεί επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής, γιατί αυτό είναι το 30% του προβλήματος. Δεν νοείται να χρηματοδοτείς Κράτος με 6μηνιαία και τριετή. 10ετή και βάλε. Οι τράπεζες δεν θα το δεχτούν εύκολα, αλλά θα είναι μέρος του πακέτου ρύθμισης.

B. Μέρος του πακέτου ρύθμισης θα πρέπει να είναι μια διαγραφή. Όχι για να χάσουν οι τράπεζες (αυτές δεν κάνει να χάνουν) αλλά για να πειστεί ο Ελληνικός λαός ότι ΟΛΟΙ θα χάσουν κάτι. Χωρίς καθολική συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, καμία ρύθμιση δεν είναι βιώσιμη. Η διαγραφή δεν θα γίνει με “διαγραφή”, αυτή είναι συνήθως πρωτοσέλιδο, αλλά με μείωση του επιτοκίου για μέρος του χαρτοφυλακίου. Το αποτέλεσμα θα είναι μείωση κατά 20-30% της παρούσας αξίας του χρέους μας, αλλά λογιστικά, είναι πιο εύπεπτο για τους πιστωτές μας.

Γ. Αναπόσπαστο τμήμα της ρύθμισης είναι τα “μέτρα”. Αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι βιώσιμα. Μέτρα που θα σκοτώσουν την οικονομία, δεν έχουν νόημα. Τα μέτρα έχουν 3 κατηγορίες:

Γ(1). Πώληση παγίων. Δημόσια γη, με δικαίωμα προτίμησης σε Έλληνες. Χωρίς πόθεν έσχες. Χωρίς μελλοντική φορολογία. Ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν μείνει πολλά, και η πώληση της ΕΥΔΑΠ σε Γάλλους δεν είναι ιδιωτικοποίηση που θα φέρει μετρητά. Μάλλον θα πληρώσουμε εμείς, στον λογαριασμό, στο τίμημα.

Γ(2). Αύξηση φορολογικού εισοδήματος. Αύξηση φόρων και μείωση εισοδημάτων, τώρα, θα μας φέρει τον φαύλο κύκλο της βαθειάς ύφεσης. Ωστόσο χρειάζεται αύξηση του εισοδήματος. Θα φορολογούσα καύσιμα και ψυχαγωγία, λυπάμαι. Αλλά όχι εισόδημα και ΦΠΑ, και θα το θυμηθούν οι κρατούντες όσο περνάει ο καιρός.

Γ(3). Μείωση εξόδων. Εδώ κατά την γνώμη μου είναι το κλειδί της επιτυχίας της ρύθμισης. Και το πιο απαραίτητο για την ανάκτηση αξιοπιστίας στις αγορές. Προεδρία, Βουλή κλπ, 60%, Κυβέρνηση 40%, ΟΤΑ 60%, ΔΕΚΟ 20%. Χωρίς πολλά λόγια.

Τέλος, προσέξτε, Τα δάνεια του ΔΝΤ και τα διακρατικά δάνεια είναι νομίζω εγγυημένα με υποθήκες σε Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Άρα, ευλόγως πρέπει να είναι φτηνότερα των αγοραίων δανείων με τα 900 ή 1100 bp spread. Μην μας κλέβουν οι σωτήρες μας στα ψιλά γράμματα.

τ. Felix Rohatyn

ΥΓ 1. Προφανώς δεν είμαι ο Felix Rohatyn, πού τέτοια τύχη… Είμαι «τύπου» Felix Rohatyn

ΥΓ 2. Είμαστε de facto σε ρύθμιση, μην ακούτε τι λένε. Οι Γερμανοί λένε να διαγράψουν οι Τράπεζες κομμάτι του χρέους… Ο Mobius λέει ότι πρέπει να χρεοκοπήσουμε και να πληρώσουμε 50 σεντς στο δολάριο… Όταν έχουν αρχίσει τέτοια βιολιά, καλά θα κάνει η Κυβέρνηση, αν δεν θέλει απλά ν α μας χχχχχχ, να προσέξει αυτές τις συμβουλές. Μια ρύθμιση, για να πετύχει, πρέπει να είναι αποδεκτή, βιώσιμη και δίκαιη και επώδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους, και για τις τράπεζες.

Αυτ'η η ανάρτηση είναι από το antinews, 30/4/2010.  O τύπου Felix Rohatyn είναι ένας από τους αρχαιοπτέρυγες. Ο πραγματικός Felix Rohatyn θεωρείται αυθεντία στις αναδιαρθρώσεις... Κάπου αυτές οι θεωρίες μπορεί να είναι και δικές του, αλλά έχουν γίνει στάνταρ πρακτική στον χώρο των ...αναδιαρθρώσεων.

42 σχόλια στο Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι όλα γίνονται χωρίς σχέδιο και προοπτική


  1. Αγανάκτηση είπε:
    Μα καλά Felix πιστεύεις ότι εαν ο ΓΑΠ και οι υπουργοί του μπορούσαν να κατανοήσουν αυτά που γράφεις θα είμασταν σε αυτή την τραγική κατάσταση;…
  2. asterix είπε:
    γιατι κανεις δε μιλαει γαι την απατη με τα cds?εκει παιχτηκε το βρωμικο παιχνιδι εις βαρος μας.αλλα ο γαπ τα χει υποσχεθει τωρα κ δεν μπορει να τα παρει πισω.δεν αποκλειω να εχει στοιχηματισει κ αυτος στην πτωχευση της χωρας….
  3. tzager είπε:
    Αυτά θέλετε να πει στη βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνομιλητής της Merkel σε λίγες μέρες;
    Ο πολίτης είναι σοκαρισμένος αλλά έχει καταλάβει…
    • Orestios είπε:
      Ο πολίτης είναι σοκαρισμένος από την προσπάθεια των αρπακτικών των γνωστών οικογενειών της Μεταπολίτευσης να εξασφαλίσουν την διάσωσή τους για να συνεχίζουν την επιβίωσή τους. Εφ’όσον το GAP αποφάσισε να μας βυθίσει συνεπικουρούμενος από την οικογένεια Μητσοτάκη, τον Καρατζαφέρη, τον Μάνο, τον Αδριανόπουλο και μερικούς Τραπεζίτες, θα βυθιστούμε όλοι μαζί. Κανείς δεν θα γλυτώσει.
      Η ρευστοποίηση των πολιτικών που μας κοροϊδεύουν τόσα χρόνια πλησιάζει.
      • tzager είπε:
        Ωραία Orestie,
        Εσείς να κάνετε μεταγραφή τον Παναγιωτακόπουλο, τον Παπουτσή και τη Σακοράφα…
        Σοβαρέψου! Όλο το πολιτικό σύστημα θα πληγεί και δικαίως. Κανείς δε προήλθε από παρθενογέννηση!
        Ο Μητσοτάκης απλά το ευχαριστιέται να στηρίζει αυτή τη κρίσιμη στιγμή το τέκνο του ανθρώπου που υποθήκευσε το μέλλον της χώρας με τις τριτοκοσμικές επιλογές του. Καλά κάνει!
  4. n Georgiopoulos είπε:
    Το πιο δικαιο ειναι να διευρυνεις την φορολογικη βαση και να εξομοιωσεις τον ΦΠΑ σε ολα τα προιοντα. Η πωληση παγιων ειναι σχετικα δυνατη, μπορεις να κανεις μερικες αποικιακες συμφωνιες τυπου Pechiney, δεν ειναι και οτι καλυτερο αλλα οταν εισαι χρεωμενος κανεις τα παντα.
    Λυνεις το ασφαλιστικο σου και λυπαμαι τα ορια θα πανε στα 65. Οποιος λεει το αντιθετο ειναι συνειδητα ψευτης η ασχετος περι της αναλογιστικης. Το καλυτερο θα ηταν να υπαρξει μια ενιαια εθνικη συνταξη επιβιωσης που να καλυπτεται κατα μερος απο τον εργοδοτη και κατα μερος την γενικη φορολογια, ωστε να πεσουν δραστικα οι εργοδοτικες εισφορες και να διασπειρεται ο κινδυνος σε περισσοτερους. Απο κει και περα ο καθε εργαζομενος κανει αποταμιευση για την εξτρα συνταξη του, οπως εκεινος επιθυμει. Ηδη η τραπεζικη καταθεση, αποδιδει περισσοτερο απο το ΙΚΑ.
    Μειωση εξοδων, εδω γινεσαι αντιλαικος. Η απολυεις κοσμο η κοβεις σε ολους ενα 20% μινιμουμ στο συνολο των αποδοχων και βαζεις ανω φραγμα στις αποδοχες των δημοσιων. Πχ, μισθος του δημοσιου+επιδοματα δεν μπορει να ξεπερναει τα 2500 το μηνα (τυχαιο νουμερο).
  5. K.Tριανταφυλλου είπε:
    Ο λαος πρεπει να ξερη τι θα ψηφιση μεσοβδομαδα η Βουλη, και επειδη κανεις δεν υπογραφει ενα συμβολαιο διχως να το διαβαση, καλο θα ηταν ο Αντωνης Σαμαρας να ζητηση η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. να μας δωσουν 8.5 δις δανειο εναντι ομολογων, η τουλαχιστον η Ε.Ε. η εστω η Γαλλια και οποια αλλη φιλα προσκειμενη ετερος μας, για να μην σκαση το κανονι με τα ληξιπροθεσμα ομολογα του Μαιου.
    Ροκανισαν εντεχνα και με σκοπο τον χρονο για να υπογραψωμε υποθηκη στην Δημοσια Περιουσια μας και στην ιδια μας την υποστασι σαν εθνος.
    Εχουν ομολογα χωρις εγγυησι του Δημοσιου και καιγονται να τους τα πληρωσωμε με τα δανεικα που θα μας δωσουν με την εγγυησι του Δημοσιου.
    Ο Μαρκ Μομπιους προτεινει επαναδιαπραγματευσι του χρεους, θα χασουν ενα μερος στα ομολογα.
    Ο Μαρκ Καιζερ λεει πως η Γκολντμαν Σακς ενεχεται σε απατη σε βαρος μας.
    Το Φοκους μας εδειξε το υψωμενο δακτυλο, αναισχυντα βεβηλωνοντας την φωτογραφια της Αφροδιτης της Μηλου, για να χασωμε την ψυχραιμια μας, οτι μας λοιδωρουν σαν απατεωνες.
    Ας το δη η Μερκελ σαν απαντησι μας, στο επιπεδο που καταλαβαινει, στις αξιωσεις της να πεινασωμε για να πληρωσωμε για τα ομολογα για τις υπερτιμολογησεις της Ζημενς απο το 89 με τα ψηφιακα του ΟΤΕ μεχρι ισως και σημερα, της Μερσεντες η τοτ Λιντλ
    Ομπαμα ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΦΤΑΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟ.
    Γιατι δεν κανει το ιδιο και ο Σαμαρας εδω και τωρα, με ενα μπλοκ του που θα ηλεγχε τις πηγες καθε προτασης και θα εβαζε τον πολιτη στο κεντρο των αποψεων και των προτασεων οπως εκαναν και κανουν εξ αρχαιοτητος οι Ελληνες, τοτε στην Αγορα, τωρα…οπου βρεθουν και σε τουτο δω το μπλοκ.
    Τι περιμενει? Η Κνεσετ διυλιζει τον κωνωπα για τα Θεματα του Ισραηλ και αυτος δεν τολμα να τα πη συγκεκριμενα στο Εκονομιστ ενω τα ΜΜΕ τον εχουν
    κομμενο? Μεσσιας ειναι η αρχηγος ενος μεγαλου τμηματος των πολιτωνπου ζητουν να τους αντιπροσωπευσει?
    Εδω πας να παρης ενα κτημα και το ψαχνης απο παντου, και εδω σου φυτρωνουν απο παντου διεκδικητες Τουρκοι, Σκοπιανοι και αυριο αγοραστες για την δημοσια περιουσια, και αδιαφορα οι βουλευτες θα επικυρωσουν συμφωνιες με την Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ Δ.Ν.Τ.?
  6. NTINOS είπε:
    Πώληση παγίων. Δημόσια γη, με δικαίωμα προτίμησης σε Έλληνες. Χωρίς πόθεν έσχες. Χωρίς μελλοντική φορολογία.
    ΟΥΤΕ Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΤΡΟ,ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,ΔΗΛΑΔΗ ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΕΣΤΙΚΑ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ.
    ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ…….
  7. klausevitz είπε:
    Το ενδιαφέρον σ’αυτό το κομμάτι είναι η επισήμανση,
    ότι πρόκειται,επι της ουσίας, για αναδιάρθρωση χρέους
    και ενδιάμεση χρηματοδότηση-bridge loan-ως μέρος της
    γενικής ρύθμισης-αναδιάρθρωσης…Και με τί όρους!
    Οι προτάσεις που ακολουθούν: κάποιες στέκονται,κάποιες
    είναι συζητήσιμες.
    ΟΚ, Felix,go on!
    • τ. Felix Rohatyn είπε:
      Αγαπητέ klausevitz
      Δι αλληλογραφίας, και χωρίς να είμαι μέσα (και δεν προσφέρομαι να είμαι μέσα) το μόνα που μπορώ να πώ, είναι ότι 1) ΟΛΑ τα μέρη μια ρύθμισης χρειάζονται φωνή, και εκπροσώπηση των συμφερόντων τους, 2) ότι η ρύθμιση πρέπει να είναι βιώσιμη (δηλαδή να μην μας φορολογήσουν απότομα και μέχρι θανάτου), 3) ότι ΟΛΟΙ πρέπει να χάσουν, ανάλογα με τα “δικαιώματά” τους και την διαπραγματευτική τους θέση – πάντα με γνωμονα την βιωσιμότητα της άσκησης.
      Στο τι έχουμε να δώσουμε, καλύτερα η εύνομη, διαφανής, και προτιμησιακή (σε Έλληνες) πώληση γης, παρά η παρασκηνιακή αδιαφανής εκχώρηση δικαιωμάτων (τύπου Pechiney).
      Θεωρητικά, αυτοί που κέρδισαν από την κατάσταση και φτασαμε εδώ πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Ακούγεται δύσκολο ή πολιτικά ανέφικτο, αλλά δεν είναι. Στην φάση που είμαστε, χωρίς εμπάθεια ως προς το ποιός φταίει, πρέπει να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης (ειδεμή δεν θα πετύχει).
      Η τάση για “αντίσταση” είναι φυσική. Αλλά μην μας καθοδηγήσουν σε αντίσταση όπου αυτοί που φταίνε αποκτήσουν προνομιακή μεταχείριση. Η αντίσταση πρέπει να εστιαστεί στο να πληρώσουν περισσότερα αυτοί που ωφελήθηκαν από τον υπέρμετρο δανεισμό και κρατικοδίαιτη σπατάλη. Ένας τίμιος γενικός γραμματέας του (παλιού) ΥπΕθΟ, και Υποικ μπορεί να βοηθησει.
      Στο ασφαλιστικό, λυπάμαι, είμαστε όλοι χαμένοι. Εκεί υπάρχουν εύκολα αποδόσιμες ποινικές ευθύνες, αλλά όχι τώρα. Το πολύ να εξασφαλιστεί κάτι ελάχιστο να μην πεινάει κόσμος στον δρόμο. Το ασφαλιστικό έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια (αλλά όπως σε πολλά άλλα δεν μας το λένε)
      Πράγματι, δεν ξέρω αν η Κυβέρνηση του ΓΑΠ μπορεί ή θέλει να κάνει τέτοια πράγματα. Μόνο αν αποφασίσει και δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να επανεκλεγεί. Αλλά αυτή είναι η παγίδα της “Δημοκρατίας” α λα Νεοελληνικά. Δεν είμαι ασιόδοξος για την δίκαια και επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, και (σε αντίθεση με εταιρικές καταστάσεις όπου αυτή η πειθαρχία δουλεύει) φοβάμαι “εθνικά”.
      Έχουμε μπλέξει, και η ψύχραιμη τεχνοκαρτική αντιμετώπιση μπορεί να είναι για πέταμα, και ίσως να έχουν δίκιο όσοι σκέφτονται να λυντσάρουμε καμιά 200αριά γνωστούς αγνώστους και …βλέπουμε.
      • klausevitz είπε:
        Πέρα απ’το τεχνικό θέμα της έμμεσης ρύθμισης
        χρέους, που σωστά εντόπισες, υπάρχει και μια
        πλευρά ωμή και ξεκάθαρη: they want their money
        back and the sooner ..the better!
        ‘Ολο το πλέγμα των μέτρων που επιβάλλουν εκεί
        κατατείνει…το, αν στο δρόμο ο ασθενής πέσει σε
        κώμα, δεν τους αφορά…πολλά ελληνικά ομόλογα
        μαζεύτηκαν σε διάφορα χρηματοπιστωτικά κέντρα
        και αρχίζουν να καίνε κάποια χέρια!
        Η ντόπια ρητορεία που αναπτύσσεται-απο την κυβέρνηση
        ώς τις “εξάρσεις” του ΚΚΕ – περισσότερο συσκοτίζει
        παρά ξεκαθαρίζει και βοηθάει.
        Εχω τη βάσιμη ελπίδα, ότι ο ελληνικός λαός μπορεί
        να αναπτύξει δημιουργικές άπαντήσεις,αν και όλη η
        μπαραφιλογία πάει να τον βγάλει άχρηστο…
  8. λακ είπε:
    κάποποι πανηγυρίζαν με σημαίες και κόρνες για τον george
    ο λαός με βάση αυτά που δεσμευτηκε του έδοσε 11 μονάδες διαφορά
    και αυτός παρέδοσε λόγω ανικανότητας την διακυβέρνηση της χώρας στο ΔΝΤ
    ΤΟΝ ΞΕΡΑΤΕ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΦΗΦΊΣΑΤΕ ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ
    Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΗΝ ΧΩΡΑ
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ GEORGE ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΛΛΙ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
    • tzager είπε:
      Στ’άρματα, στ’άρματα..!
      Οι πολίτες ψηφίζουν στις εκλογές και τιμωρούν ή επιβραβεύουν. Ψυχραιμία λοιπόν και θα μας δωθεί η ευκαιρία…
  9. Lewnidas είπε:
    μπορει να μου εξηγησει καποιος το κοψιμο του 13-14 στο ιδιωτικο σε τι θα οφελησει γιατι δεν το ποιανω. στεγνωνει τελειως η αγορα απο ρευτο και οποιος δεν πουλαει ειδος πρωτης αναγκης θα κλεισει. επεισης ο εσωτερικος τουρισμος μας τελειωσε για φετος(γιατι με το δωρο του αυγουστου πηγαιναμε διακοπες). πρεπει να ειναι τοποιο καπιταλιστικο μετρο που εχει παρει ποτε σοσιαλιστικη κυβερνηση
    • ψυχραιμια είπε:
      Eιναι υποκαταστατο της υποτιμησης για κερδη ανταγωνιστικοτητος.
      Με μια υποτιμηση 15% -δηλ. το ευρω στις 400 δρχ. κερδιζουν οι ελληνικες επιχιερησεις σε ανταγωνιστικοτητα.Αυτο δεν μπορει να γινει οποτε γινεται απευθειας μειωση μισθου με περικοπη των δωρων.
      Οι περικοπες στο Δημοσιο αντιμετωπιζουν το ελλειμμα του προυπολογισμου αλλα το ελλειμμα του εμπορικου ισοζυγιου θελει υποτιμηση ή μειωση μισθων στον ιδιωτικο τομεα.
      • archaeopteryx είπε:
        ναι, αλλά ελπίζω να υπάρχει διακριτική ευχέρεια στον ιδιωτικό τομέα. Εγώ πχ έχω στίψει μια χούφτα ανθρώπων, δουλέυουν σαν τα σκυλιά, παράγουν, εξάγουν. Δεν πρέπει να τους τιμωρήσω. ούτε πρέπει η “ανταγωνιστικότητα” να γίνει υποκατάστατο ευνουχισμένων ιδιωτικών διοικήσεων που δεν τολμούν ή δεν ξέρουν να διοικήσουν.
      • δρόμος είπε:
        η απορία του άσχετου: το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου δεν επιτυγχάνεται με μείωση των εισαγωγών ? Φωτίστε με παρακαλώ
      • Sic transit gloria mundi είπε:
        @ δρόμος
        Φυσικά, χρειάζεται μείωση των εισαγωγών. Αλλά εννοείται, καλό είναι να υπάρχει και αύξηση των εξαγωγών, για να είναι διατηρήσιμη!
      • anonymous είπε:
        Αυτό προϋποθέτει ότι ο επιχειρηματίας του ιδιωτικού τομέα θα περάσει την εξοικονόμηση στην αγορά. Δεν τους βλέπω να το κάνουν. Θα τσεπώσουν τη διαφορά ως κέρδος όπως κάνουν πάντα.
    • archaeopteryx είπε:
      Το είπα στον ψυχραιμία, το λέω και σε σένα. Υπάρχουν ιδιωτικές εταιρίες που τα αφεντικά έχουν χαλαρώσει ή ξεχάσει πως να διοικούν. Αυτοί θα ωφεληθούν από το να έρθει το Κράτος-πατερούλης και να κόψει 13ο και 14ο. Αλλά δεν πρέπει το κρατος-πατερουλης να τα ισοπεδώνει, στον ιδιωτικό τομέα, γιατί ετσι ΤΙΜΩΡΕΙ αυτούς που έχουν ήδη κάνει περικοπές και αυστηρά (αλλά αποδοτικά) μέτρα
      Κρατικιστικό είναι το μέτρο. Παλιομοδίτικο μέτρο για ανλιανους τσιφλικάδες. Δεν είναι όλος ο ιδιωτικός τομές τέτοιος.
      Η μόνη του κάποια εξήγηση είναι η προσομοίωση υποτίμησης, που λέει και ο ψυχραιμίας. Αλλά αν εγώ το έχω ήδη κάνει, γιατί να το ξανακάνω;
      • δρόμος είπε:
        το κράτος να κόψει τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων που δεν έχουν καμμία πρακτική αξία για τους πολέμους του 21ου αιώνα, και να προβλέψει νομοθεσία που να αποθαρρύνει την εισαγωγή αγαθών που παράγονται εδώ (βλ. τρόφιμα, ρούχα)
  10. begar2 είπε:
    Ένα έγκλημα των αρχόντων με τη συναίνεση του λαού
    http://www.larisaportal.gr/diafora/ena_egklima_tvn_arxontvn.php
  11. t είπε:
    Felix Rohatyn
    2006 at Lehman brothers as Senior Advisor to Chairman
    2010 returns to Lazard as Special Advisor to Chairman
  12. nina είπε:
    λακ .ο κόσμος του έδωσε 11 μονάδες διαφορά γιατί είχε πάθει σοκ με τον Μπουχέσα που από το υπάρχει καλύτερη ελλάδα και τη θέλουμε μας πήγε στις υποκλοπές με ένα θύμα στο βατοπέδι, στο νόμιμο και ηθικό στο χριστοφοράκο και στον καραβέλα και εις άλλα που ουκ έστι αριθμός. Τί να κάνει λοιπόν ο κόσμος έπαθε αυτό που έπαθε με το Μητσοτάκη κοινώς ψηφίζω το πασοκ που το ξέρω και όχι τους νηστικούς. Η ουσία των πραγμάτων όμως είναι η έλειψη δημοκρατίας. για τόσο σοβαρά πράγματα όπως δντ χρειάζεται ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. μή παίζετε λοιπόν τα παιχνίδια τους και χάνετε την ουσία των πραγμάτων . Το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ολη η αντιπολιτευση από τη στιγμή που δεν ζητάει δημοψηφισμα είναι συνένοχη και συμέτοχη. ΄Αλλωστε σε μια δημοκρατία η εξουσία πηγάζει από το λαό για το λαό .Σε μας πηγάζει από το λαό γι αυ΄τούς. σε 3 χρόνια θα μας φωνάξουν να τους ξαναψηφήσουμε . και οι δολοφόνοι του χθές θα μεταλαχθούν σε σωτήρες του μέλλοντος. Αυτά καλημέρα
    • pikaia gracilens είπε:
      Νίνα
      Ἡ Δημοκρατία στήν Ἑλλάδα δέν λειτούρησε ποτέ. Δημοψηφισμα δέν ἰσοῦτε με Δημοκρατία. Ἀπό τήν στιγμή που ὅλα τα ΜΜΕ εἲναι στρατευμένα δέν ὑπαρχει Δημοκρατια. Ἐχουμε μία κληρονομική Δημοκρατία μέ δόσεις ολιγαρχειας καί άκρατου κοινωνικοῦ φασισμοῦ. Ἡ δημοκρατια ἀρχίζει πρῶτα ἀπό τήν καθημερινή προσωπική ζωή καί μετά πάει στο σύνολο τῆς κοινωνίας. Ἐκεῖ ὑστεροῦμε δραματικά.
    • ψυχραιμια είπε:
      Μην αθωωνουμε εντελως το λαο.Υπηρχαν σημεια και προδρομα φαινομενα που ο καθενας μπορουσε να καταλαβει πολλα.
      1) Τα λεγομενα σκανδαλα ησαν γραφικες περιπτωσεις.Εκεινο που επρεπε να προσεχθει απο το λαο ηταν οτι η αντιπολιτευση,τοσο του ΠΑΣΟΚ,οσο και των καναλιων απεφευγε να σχολιαζει την πολιτικη Καραμανλη και ιδιως την εξωτερικη -καποιος λογος θα υπηρχε.
      2) Ο ΓΑΠ μολις ανελαβε την αρχηγια του ΠΑΣΟΚ προσελαβε τους Μανο-Ανδριανοπουλο.Οι αποψεις των συγκεκριμενων και οι διαφορες τους απο τις γενικες αποψεις της υπολοιπης ΝΔ ησαν γνωστες.
      3) Υποτιμηθηκε εντελως το ζητημα της εισοδου μεταναστων.Ο ΓΑΠ πολλες φορες ειχε εξαγγειλει την ψηφο τους και ολα τα προοδευτικα κομματα τους στηριζαν.Παντα το θεμα εμπαινε σε βαση ρατσισμος – αντιρατσισμος και ποτε στη βαση οτι η υπαρξη ΑΛΛΟΥ ΛΑΟΥ στην ιδια χωρα ειναι στρατηγικο πλεονεκτημα για τις Μεγαλες Δυναμεις στην πολιτικη τους απεναντι στη χωρα.Και αυτο απο ανθρωπους που ειχαν ξεσκισθει να ασχολουνται με το παλαιστινιακο.
      Μονο δεξιοι και εθνικιστες εβλεπαν τη διασταση αυτη.Οι συνηθεις εθνικοανεξαρτησιακοι αριστεροι μουγκαθηκαν.Και εδω ειναι η διαφορα με την Αργεντινη.Αν αυριο η Ελλαδα πτωχευσει,οι ξενοι ελθουν να κατασχουν την ελληνικη γη βασει των χρεων και ο κοσμος ξεσηκωθει τι σταση θα κρατησουν οι νομιμοποιημενοι μεταναστες;
      4) Η ιδεα οτι το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ θα κανει την πολιτικη του πατερα του μονο απο ανεγκεφαλο μπορουσε να περασει.Ο ανθρωπος ειχε πολλες φορες εκφρασει τις αποψεις του σε πολλα θεματα.
      Ο λαος και ηξερε και υποψιαζοταν.Ουδεις αθωος.
  13. o βουνίσιος είπε:
    Απο τη στιγμή που η χώρα σταματά να δανείζεται απο τις αγορές ο διακρατικός δανεισμός και η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους,
    κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα εδώ είναι οτι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και η μορφή των μέτρων δεν θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα,
    1. ο διακρατικός δανεισμός συνεχίζει να είναι ακριβός.
    2. στα μέτρα δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική,
    3. τα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και αγορά είναι ήδη τεράστια.
    4. η χώρα μας με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν έχει εναλλακτικές λύσεις δανεισμού, [για παράδειγμα, η Βενεζουέλα έχει αγοράσει ένα τεράστιο όγκο ομολόγων της αργεντινής].
    κ.α.
    έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά την τριετία οτι θα αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων[ δύσκολα θα επιστρέψουμε στις αγορές με όρους Δεκεμβρίου 2009] να μπούμε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους έχοντας όμως πρόβλημα και με τα διακρατικά δάνεια της επόμενης τριετίας,
    δλδη θα πάμε σε μια χαμένη δεκαετία οτι αυτό συνεπάγεται για το status της χώρας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση αλλά και γενικότερα στον κόσμο.
    και ενώ η χώρα μας θα παραπαίει, μεταξύ άλλων, θα έχει ενισχυθεί σημαντικά εξαιτίας της πτώσης του ευρώ η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των ισχυρών χωρών της ΕΕ,
    από την άλλη,
    οι Έλληνες θα βρίσκονται σε μια χώρα με τιμές ευρωπαϊκής ένωσης και μισθούς Κίνας, τότε η αύξηση του μισθού από τα 300 στα 305 ευρώ θα σημαίνει ανάπτυξη,,,
    το εμπόριο θα περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την μικρομεσαία επιχείρηση και την ελληνική οικονομία γενικότερα κ.α
    νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
  14. Σαος είπε:
    Μαζί με το ΔΝΤ ήρθε και η διχοτόμηση του Αιγαίου χωρίς να το πάρουν οι περισσότεροι είδηση.
    “Απαγορευμένη περιοχή” για τους πιλότους της Π.Α. το μισό Αιγαίο, σήμερα…
    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11885&Itemid=49
  15. KRITON είπε:
    1000 ΕΥΡΩ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ !!! ΗΔΟΥ Η ΛΥΣΗ ΚΥΡΙΟΙ
    Η μόνη απάντηση στους ξένους πολιτικούς και στα ανθελληνικά δημοσιεύματα, ανα την υφήλιο, όπου μας ζητάνε να τους πουλησουμε τα κειμήλεια μας είναι μία.
    ΑΚΡΙΒΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ.
    Ούτως ή άλλως εμάς δεν μας στοιχιζει τίποτα.
    1000 ευρώ η επίσκεψη σε Ακρόπολη, το ίδιο για Δελφούς, Ολυμπία, κλπ. Αν δεν σας αρέσει αυτή η λύση έχοντας ως επιχείρημα τον τουρισμό υπάρχει και καλύτερη.
    1000 ευρώ αφαίρεση απο το χρεός κάθε χώρας ανα επίσκεψη σε κάθε ιερό αρχαιολογικό μας χώρο.
    Δηλαδή πχ γκρούπ Γερμανών θέλει να δεί την Ακρόπολη?? 4.000 ευρώ μείον απο το χρέος μας στη Γερμανία.
    Αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι πολιτικός που να φοράει παντελόνια και όχι να αποφασίζεις και ναδιατάζεις ότι θα βγάζεις συνέχεια απο μύγα ξύγκι.
    • Lalakis είπε:
      Αυτοι ρε συ αγοράζουν 10 άτομα μια σαλάτα χωριάτικη για να τους μεινουν λεφτα για μπιρόνια, και θα πληρώσουν να μπουν στην ακρόπολη; για τον ηλιο και τη φτηνή μπιρα έρχονται, όχι για τον Πλάτωνα.
  16. El Gekko είπε:
    ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ
    Το άρθρο και ο “βουνίσιος” θίγουν την ουσία του προβλήματος, η οποία δεν είναι τα μέτρα λιτότητας και το όποιο πνεύμα δικαιοσύνης αλλά τα δανεικά και η χρήση τους.
    Τα προφανή ερωτήματα:
    Διάρκεια δανείων, τρόπος προσδιορισμού επιτοκίου, δυνατότητα εκταμίευσης, περιορισμοί στην εκταμίευση και στον τρόπο χρήσης του δανείου.
    Το βασικό πρόβλημα για μένα:
    Μας δίνουν ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ για να αναχρηματοδοτήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες για 3 χρόνια. Έστω πως μέχρι το τέλος του 2012 έχουμε ματώσει και έχουμε έλλειμα 3% του ΑΕΠ. Έστω πως έχουμε και ανάπτυξη 2%. Το δημόσιο χρέος σε τι ύψος θα είναι;
    Η απάντηση είναι εύκολη δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ !!!
    Θα μας δανείζουν τότε οι αγορές με λογικά επιτόκια;
    Αν όχι, τότε θα έχουμε αποπληρώσει τους δανειστές μας, τα δάνεια των οποίων λήγουν στην τριετία (κυρίως εκδόσεις πενταετίας του 2005-2006-2007)
    και θα έχουμε μετακυλήσει το μίσο του δημοσίου χρέους σε ΚΡΑΤΗ και ΔΝΤ με όρους αποπληρωμής που ακόμη δεν ξέρουμε και δεν συζητάμε δημόσια.
    Η θηλειά θα έχει σφίξει απελπιστικά γιατί οι δυνατότητες εναντίωσης στου πιστωτές μας (ΚΡΑΤΗ και ΔΝΤ) τότε θα είναι προφανώς μικρότερες από ότι είναι αυτή την στιγμή που είναι εν δυνάμη δανειστές. Επίσης απέναντι σε ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ μπορείς να χρεωκοπίσεις απάνεαντι σε ΚΡΑΤΗ και ΔΝΤ μόνο να υποταχθείς. Από αυτή την άποψη καλύτερα να μας δαμείσει μόνο το ΔΝΤ ώστε στο μέλλον να μπορούμε να προστρέξουμε στην Ευρώπη.
    Τι μπορούμε να κάνουμε;
    1. Να πάρουμε άμεσα και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την όποια συμφωνία δανεισμού τα σκληρότερα μέτρα.
    2. Να απαιτήσουμε επιτόκια συνδεμένα με το επιτόκιο δανεισμού κάθε δανείστριας χώρας και χαμηλότοκα δάνεια από το ΔΝΤ.
    3. Να απαιτήσουμε τμηματική μέν αλλά σε 3 ΙΣΟΠΟΣΕΣ δόσεις εκταμίευση του ποσού.
    4. Να απαιτήσουμε την δυνατότητα ελεύθερης χρησιμοποίησης των δανείων για ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ χρέους.
    5. Να αρνηθούμε την συμφωνία όσο δεν εξασφαλισθούν τα παραπάνω.
    Οι στόχοι μας πρέπει να είναι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί και επαναγορά χρέους όσο τα spread είναι αυξημένα.
    • δρόμος είπε:
      είναι η λογικότερη τοποθέτηση από όσες διάβασα τόσες μέρες εδώ, επειδή: α) δεν παραγνωρίζει το πραγματικό ελληνικό πρόβλημα (ανεξάρτητα από την δημιουργημένη ή μη διεθνή κρίση) β) φαίνεται να προέρχεται από κάποιον που ξέρει για τι πράγμα μιλάει γ) με την πρόταση επαναγοράς χρέους μοιάζει να δίνει προοπτική σταδιακής ανάκαμψης.
      Θα ξαναπώ ότι, χωρίς να είμαι οικονομολόγος, η λογική μου ακόμη αντέχει – πρέπει να αρθούμε πάνω από τις συνήθεις αντεγκλήσεις μας, προκειμένου να βγάλουμε άκρη
  17. mara είπε:
    Θα φέρουν τελικά την συμφωνία στην βουλή????
  18. Dimi είπε:
    Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ από την προσφυγή http://bit.ly/bbvqNx
  19. Sceptic είπε:
    Πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει.Δεν είναι δυνατόν να μας γυρνάνε πίσω 80 χρόνια και να μην τους πάρει ο διάολος τον πατέρα!
  20. nov11 είπε:
    Το μεγαλύτερο εγκλημα είναι ότι ο ΛΑΟΣ ψήφισε με ψευδεπίγραφες ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ!!
    Ο Ζαν Ζακ Ρουσώ λέει ότι στην αστική δημοκρατία οι εκπρόσωποι εκφράζουν τα συμφέροντα του ΛΑΟΥ διαφορετικά ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ!
    ΑΥΤΟΙ ΕΞΕΦΡΑΖΑΝ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΣΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ!!
    Στο ΤΩΡΑ!
    1-Προσπαθουν να περάσουν στο ΛΑΟ με τα νταβαδοκάναλά τους και τα τσιράκια τους ότι ο ΛΑΟΣ και οι ΚΛΕΦΤΕΣ έχουν την ΙΔΙΑ ΕΥΘΥΝΗ και τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ.ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ λένε γιατί ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥΣ.
    -Ε ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ και είναι 300δις.ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΕΠΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ.ΑΝ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.(Η Μοσάντ τους εύρισκε στα πέρατα του κόσμου)
    2-Αυτοί λένε ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΩΣ ΤΑ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ κι ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΙ ΕΝΕΣΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ.
    Οι επιλογές είναι ξεκάθαρα ΔΥΟ.
    i)ΥΠΑΚΟΥΜΕ, ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΡΔΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΩΚΟ ΕΝΩ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ.
    ii)ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ… Ή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!
    ΔΙΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΣ ΣΩΠΑΣΟΥΜΕ.
  21. a8uos perastikos είπε:
    Para8eto apo allo site…
    Θα σας θυμίσω τη δράση του κ. John Perkins, στέλεχος της CIA, οικονομικός εκτελεστής και συγγραφέας του βιβλίου: «Καταθέσεις ενός οικονομικού εκτελεστή».Είχε αποστολή να σχεδιάζει κυβερνητικά συμβόλαια, που θα φαίνονταν ιδανικά, αλλά ο πραγματικός στόχος θα ήταν να «υποδουλώσει» μια χώρα σε χρέος και να την κρατήσει υποδουλωμένη για πάντα.
    Γιατί ως γνωστόν, όποιος χρωστάει, μόνο «ΝΑΙ», μπορεί να λέει σ αυτόν που του έχει δανείσει χρήματα.
    John Perkins: « Ο πιο κοινός τρόπος να δράσουμε, είναι να εντοπίσουμε μία χώρα που διαθέτει πόρους, όπως πετρέλαιο και μετά θα κανονίσουμε ένα τεράστιο δάνειο για τη χώρα αυτή, από την παγκόσμια τράπεζα ή έναν από τους αδερφούς οργανισμούς ( ΔΝΤ). Αλλά τα χρήματα ποτέ δεν πάνε στην πραγματικότητα στη χώρα αυτή . Πηγαίνουν σε μεγάλες εταιρείες για να χτίσουν έργα υποδομής σ αυτήν τη χώρα. Εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, βιομηχανικά πάρκα, λιμάνια.
    Πραγματικό κέρδος έχουν οι λίγοι και πλούσιοι. Και φυσικά οι εταιρείες μας.
    Στην πραγματικότητα δεν βοηθούν την πλειοψηφία των ανθρώπων. Εντούτοις, αυτοί οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα υπομένουν και κρατάνε το τεράστιο χρέος.
    Το χρέος είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατο να εξοφληθεί. Και αυτό είναι μέρος του σχεδίου. Δεν μπορούν να το ξεπληρώσουν. Και εμείς οι οικονομικοί εκτελεστές πάμε πίσω και τους λέμε: Μας οφείλετε πολλά λεφτά και δεν μπορείτε να πληρώσετε το χρέος σας. Οπότε, πουλήστε το πετρέλαιό σας πολύ φθηνά στις δικές μας εταιρείες. Επιτρέψτε μας να χτίσουμε στρατιωτική βάση στη χώρα σας ή στείλτε στρατεύματα για να υποστηρίξουν τα δικά μας. Όπως στο Ιράκ, ή ψηφίστε υπέρ μας στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών ή ιδιωτικοποιήστε την εταιρεία ύδρευσης και ηλεκτρισμού και πουλήστε σε δικές μας εταιρείες.
    Είναι τυπικός ο τρόπος που λειτουργεί το ΔΝΤ και η παγκόσμια Τράπεζα. Χρεώνουν μία χώρα και το χρέος είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το αποπληρώσουν. Και μετά προσφέρονται να αναχρηματοδοτήσουν αυτό το χρέος και να πληρωθούν με περισσότερο τόκο. Και εσύ απαιτείς αυτό το αντάλλαγμα που αποκαλείς «εξάρτηση» ή «καλή διακυβέρνηση», το οποίο βασικά σημαίνει ότι πρέπει να ξεπουλήσουν τους πόρους τους, συμπεριλαμβάνοντας πολλές από τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, τα εκπαιδευτικά συστήματα μερικές φορές τα ποινικά τους συστήματα, τα ασφαλιστικά τους συστήματα σε ξένες εταιρείες».
    Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/04/blog-post_9761.html#ixzz0mZFTnunZ
div>

Δεν υπάρχουν σχόλια: